12 tuntia autossa ja ei vielä missään

Kaikki sai oikeastaan alkunsa siitä, kun Luck puhui Sakon Nakhonista. Kertoi, että Thaimaan koillisosa Isaan jakautuu kahteen eri alueeseen nimiltään Isaan Thai etelässä ja Isaan Nua pohjoisessa. Raja kulkee kuulemma Roi Etin korkeudella siten, että Roi Et on vielä Isaan Thaita. Tässä toistetaan nyt ainoastaan Luckin kertomaa, eli kenenkään ei pidä loukkaantua, kun kirjoitamme Isaan Nuan puolella asuvien thaimaalaisten mielestä eteläisen Isaanin porukoiden olevan köyhiä juntteja, joita ei oikeastaan pitäisi päästää edes Bangkokiin koska on olemassa vaara, että joku ulkomaalainen näkee niitä siellä ja muodostaa sen pohjalta käsityksensä thaimaalaisista.

Olen aiemmin tullut käyneeksi myös Isaan Thain puolella Surinissa ja Prasatissa ja ainakin yksi asia näyttää yhdistävän kummankin Isaanin asukkaita. Se on se, että joka ainoa kalalammikko, kookospalmu ja puhveli pitää ulkomaalaiselle esitellä tyyliin “katso nyt – meillä on.”

Matkallamme kakkostietä kohti pohjoista sain jo ennen Nakhon Ratchasimaa kuulla kuinka suuri merkitys tien vasemmalla puolella avautuvalle järvelle on koko Koratin alueelle. Jossain moottoritien alla oli kuulemma sähkölaitoskin ja Kalasinin kohdalla kertoivat kuinka onnekkaita sen alueen ihmiset ovat, kun Kalasinissa voi kasvattaa ihan mitä vaan. Se varsinainen matka muuten alkoikin sitten vasta Kalasinista, josta pohjoiseen kohti Sakon Nakhonia johtava metsätie on todella näkemisen arvoinen.

Se toinen näkemisen arvoinen oli sitten tukikohdaksemme valikoitunut Akat Amnuain kylässä sijainnut lomakeskus, joka sijaitsi keskellä ei yhtään mitään, mutta on jatkossa toimiva meidän perheen kesämökkinämme. 500 bahtia (n. 14 euroa)/yö ja olkaa kuin kotonanne. Tuo johdantovideo on kuvattu mökin kuistilla.

Tämä näkymä mökkimme kuistilta sai meidät vakuuttuneiksi. Tänne tullaan toistekin.

Tämä näkymä mökkimme kuistilta sai meidät vakuuttuneiksi. Tänne tullaan toistekin.

Hua Hinin, Pattayan ja Phuketin hintatasoon tottuneille Sakon Nakhonin ja koko Thaimaan koillisnurkan hintataso on jotain naurettavan ja hillittömän naurettavan väliltä. Kävin Na Wan kylässä ostamassa anopin terassille tuulettimen ja se ihan oikeasti maksoi tasan kymmenen euroa. Semmoinen ison pizzan kokoinen, jossa oli säädettävä korkeus ja kolme eri puhallustehoa ja se normaali pyörintäsysteemi. Kawashi -merkkinen. Vuoden takuu.

Nakhon Phanomista tarttui mukaan anopin terassisohvalle semmoinen sohvan päällinen, joka mukavasti pehmentää jalopuisen sohvan istumakokemusta ja sille kertyi hintaa melkein kuusi euroa, kun se sentään oli käsityönä Vietnamissa tehty. Todettiin Luckin kanssa, että ellei bensa täällä maksaisi sen saman noin yhden euron litralta kuin Pattayallakin, niin meiltä oikeasti menisi äkkiä suhteellisuuden taju. Nakhon Phanomista ja Mekong -joen rantamaisemista tuonnempana enemmän.

Viidakkomajamme kuvattuna noin 10 metrin etäisyydeltä.

Viidakkomajamme kuvattuna noin 10 metrin etäisyydeltä.

Akat Amnuain kylä sijaitsee noin 50 kilometriä Sakon Nakhonista länteen, noin 85 km Nakhon Phanomista lounaaseen ja suurin piirtein saman verran Laosin rajasta ja Mekong -joesta samaan suuntaan. Näissä maisemissa tullaan nyt sitten lähiviikot viettämään.

Share →
%d bloggers like this: