Kuten tämän artikkelisarjan edellisessä Ayuthayaa koskevassa osassa todettiin, muutti Ayutthayan burmalaisten vallasta pelastanut Thaksin Suuri kaiken entisen suurmahdin pääkaupungista pelastamisen arvoiseksi jääneen Thonburiin, joka nyttemmin on osa Bangkokia.

Sukothaista alkanut matkamme päättyy Thonburiin. Kaupunkiin, joka perustettiin Chao Phraya -joen varrelle ja jonka nimi merkitsee “vaurauden linnaketta”.

Vuonna 1768, vuosi sen jälkeen kun burmalaiset miehittäjät oli ajettu tiehensä, perusti Thaksin Suuri valloittajan oikeudella Thonburin kuningaskunnan, jonka pääkaupungiksi linnoitettu Thonburi nimettiin. Thaksin hallitsi itse kuningaskuntaansa vuoteen 1782 saakka. Suuri sotapäällikkö ei kuitenkaan aina ymmärtänyt, ettei valtakuntaa hallita samalla tavalla kuin armeijaa johdetaan ja yhä tyrannimaisempaan meininkiin kyllästynyt kenraali Chao Phraya Chakri kaappasi vallan 6. huhtikuuta 1782. Hän otti hallitsijanimekseen Rama I. Tästä alkoi vielä tänäkin päivänä Thaimaata hallitseva Chakri -dynastia.

21. huhtikuuta 1782 Rama I päätti siirtää pääkaupunkinsa joen toiselle puolelle, jotta se olisi helpommin puolustettavissa ja mikäli nykyiselle Bangkokille pitäisi joku perustamispäivä nimetä, niin se olisi sitten juuri tuo. Thonburi säilyi omana itsenäisenä kaupunkinaan aina vuoteen 1971, jolloin se liitettiin osaksi Bangkokia. Vielä vuonna 1970 600.000 asukkaan Thonburi oli Thaimaan toiseksi suurin kaupunki.

Bangkokia alettiin kehittää ja kasvattaa voimalla, joten Thonburi jäi silloin vähemmälle huomiolle, mikä näkyy tänäkin päivänä katukuvassa, jos Thonburiin satut poikkeamaan. Esimerkiksi kapeat vesireitit, Khlongit, jotka Bangkokin puolelta ovat lähes kokonaan kadonneet, ovat vielä vahvasti esillä Thonburissa.

Auringonlaskun aikaan voi vielä tänäkin päivänä kuvitella, miltä muinainen Thonburi on joskus näyttänyt.

Auringonlaskun aikaan voi vielä tänäkin päivänä kuvitella, miltä muinainen Thonburi on joskus näyttänyt.

Siamista Thaimaaksi

Myös Thonburin kuningaskunnan käsite alkoi hämärtyä sen jälkeen, kun Thonburi Rama I:n toimesta oli ikään kuin muuttanut pois Thonburista. Eurooppalaisten kauppalaivojen miehistöt alkoivat puhua siamilaisista ja Siamin alueesta eriyttääkseen sen varsinaisesta Thonburista. 1800 -luvulla Siam alkoi solmia kauppasuhteita eurooppalaisten siirtomaavaltojen kanssa. Sitä ennen se oli käynyt kauppaa lähinnä kiinalaisten kanssa. Kaikkien Thaimaan arvostelijoiden on hyvä pitää mielessä, että täällä käytiin ulkomaankauppaa jo Ayutthayan kuningaskunnan aikoihin. Samaan aikaan nykyisen Suomen alueella elettiin lähinnä kalastamalla, metsästämällä ja oikein edistyneissä piireissä saatettiin viljellä naurista.

Noihin aikoihin eurooppalaiset siirtomaavallat hallitsivat kaikkia Siamin naapurivaltioita, mutta kovalla hinnalla eli laajoilla maa-alueiden luovutuksilla, Siam onnistui säilyttämään itsenäisyytensä. Siamia ja Thaimaata ei koskaan ole miehitetty. Asia, josta täkäläiset ovat hyvin ylpeitä ja jaksavat silloin tällöin muistuttaakin.

Linnoituksen jälkiä on edelleen nähtävissä Thonburin alueella.

Linnoituksen jälkiä on edelleen nähtävissä Thonburin alueella.

Siamissa luovuttiin absoluuttisesta monarkiasta vuoden 1932 sotilasvallankaappauksen seurauksena ja saman kaappauksen jälkimainingeissa maan virallinen nimi muuttui Thaimaaksi. Toinen maailmansota ja sitä seurannut kylmä sota toivat tullessaan antikommunistisena maana tunnetulle Thaimaalle Yhdysvaltojen sekä sotilaallisen että taloudellisen tuen, jonka ansiosta Thaimaa nopeasti nousi Aasian kehittyneimpien maiden joukkoon. Verrataan nyt vaikka Kamputseaan tai Myanmariin, niin kyllä tässä ollaan ihan eri planeetalla.

Nykypäivän Bangkok

Tänä päivänä Thaimaan pääkaupunki Bangkok on moderni miljoonakaupunki, joka New Yorkin tavoin ei nuku koskaan. Kaakkois-Aasian suurimmat kauppakeskukset löytyvät Singaporesta ja Bangkokista. Kv. kaupan lisäksi on syytä huomioida Bangkokin saavan tuloja myös turismista. Maan noin 20 miljoonasta vuosittaisesta turistista valtaosa laskeutuu Bangkokiin.

Eikä osa lähde sieltä kulumallakaan. Joku viisas on joskus todennut, että “mitä enemmän kaupunkiin tutustut, sitä vähemmän tajuat siitä tietäväsi”. Tämän päivän Bangkok on paitsi kaupunki, niin myös elämyksiä: makuja, näkyjä, ääniä ja jopa suuria tunteita! Lontoosta sanotaan, että mikäli kyllästyt Lontooseen, kyllästyt samalla koko elämään. Sama pätee Bangkokiin.

Keskellä sykkivää miljoonakaupunkia voi tänäänkin tehdä ostoksia samalla tavalla kuin yli 500 vuotta sitten.

Keskellä sykkivää miljoonakaupunkia voi tänäänkin tehdä ostoksia samalla tavalla kuin yli 500 vuotta sitten.

Olemme kuluneen kesän mittaan tehneet aikamatkan 1.200 luvulta tähän päivään. Sukothaista nykypäivän Bangkokiin. Olemme nähneet vallankaappauksia, palatsivallankumouksia, sotilasvallankaappauksia ja viisi eri valtakuntaa. Thaimaansuomalainen toivoo, että olette nauttineet matkasta.