+358 44 986 6396
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Sen jälkeen, kun paikallinen maanviljelijä Chuchai Lueangphadung, 57, loukkaantui vakavasti villin norsun hyökättyä hänen kimppuunsa sunnuntaiaamuna 17.4, on Prachuap Khiri Khanin provinssissa alettu miettiä keinoja vastaavien konfliktien välttämiseksi (pikkukuva).

Chuchain oli löytänyt hänen vaimonsa Pranee, joka kertoi miehensä nukkuneen Huai Sat Yain kylässä sijaitsevan farminsa talousrakennuksessa vahtien samalla, etteivät elefantit tallo ja syö heidän satoaan. Pranee oli lähtenyt tarkastamaan tilannetta kuultuaan samalla farmilla asuvalta Chuchain siskolta miehen huutaneen jotakin.

Tällä hetkellä Chuchai on hoidettavana Hua Hin Hospitalissa. Häneltä on katkennut kolme kylkiluuta sekä hampaita. Lisäksi hänen kasvonsa ovat turvonneet, oikea jalka on tunnoton ja rintakipujakin miehellä on norsujen hyökkäyksen jäljiltä.

Aiemmin tässä kuussa norsut talloivat kuoliaaksi 17 -vuotiaan pojan.

Maatilansa talousrakennuksessa nukkumassa ollut Chuchai näki vessaan mennessään norsut pellollaan ja lähti häätämään niitä pois.

Maanantaina 18.4. järjestettiin Huai Sat Yain kylän, jossa molemmat norsukonfliktit tapahtuivat, asukkaiden ja viranomaisten kesken tapaaminen, jossa mietittiin keinoja viime kuukausina tihentyneiden norsutilanteiden ehkäisemiseksi. Kyläläisten lisäksi paikalla olivat Prachuap Khiri Khanin provinssin varakuvernööri Komkrit Charoenpattanasombat sekä hallituksen virkamiehiä ja Huai Sat Yain kyläpäällikkö.

Välittömänä toimenpiteenä päätettiin järjestää alueelle viranomaispartioita villinorsuja jäljittämään. Partioiden tehtävänä on jäljittämisen lisäksi myös norsujen liikkeistä tiedottaminen, jotta ihmiset osaavat jatkossa paremmin varoa niiden tielle joutumista. Tietoa norsujen liikkeistä saa aluehallinnosta ja kyläpäälliköiltä, joiden tehtävä on jatkossa olla tilanteen tasalla aluehallinnon tiedoista.

Jatkotoimenpiteistä päätetään sen jälkeen, kun ongelman laajuus on selvitetty, mutta ensimmäisessä vaiheessa saadaan alueelle uusia valoja ja aitoja niihin paikkoihin, joissa norsujen tiedetään tulevan metsistä ulos. Vähän niin kuin hirviaidat Suomessa. Lisäksi on perusteilla rahasto, josta korvataan norsujen tiloille ja ihmisille aiheuttamat vahingot.

Ei tästä kauaa ole, kun luonnonpuistosta karannut norsu yritti käydä ohiajavan motoristin kimppuun.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: