Vuosi sitten kerroimme kokemuksistamme viisumikeikalla Malesiassa käytännön järjestelyineen, kustannuksineen ja muine kommervenkkeineen. Niihin juttuihin on linkkejä tämän jutun yhteydessä.

Tälle kertaa oli Malesiaan muuta asiaa, mutta kun kerran Georgetownissa oltiin, niin kävimme jututtamassa Abdul Manaffia, joka yhdessä poikiensa kanssa hoitaa suomalaistenkin viisumiasiat kuntoon yhteistyössä Thaimaan konsulaatin kanssa Penangin Georgetownissa. Se vuosi sitten tekemämme juttusarja viisumikeikasta Malesiaan poiki lukuisia yhteydenottoja toimitukseen.

Kaikissa kysyttiin “sen viisumifirman” yhteystietoja ja sitä käytimme tällä kertaa hyödyksemme saadaksemme Abdulin vakuuttuneeksi siitä, että suomalaisia asiakkaita olisi tulossa enemmänkin, jos vain firman yhteystiedot olisivat Thaimaan Suomalaisen sivuilla näkyvissä. Mainos tekikin kauppansa ja kiitos siitä kuuluu teille, hyvät lukijat. AM Sinar Enterprisen yhteystiedot ja linkki firman Facebook -sivuille löytyvät tuosta sivun oikeasta laidasta.

Kun mainitaan vielä Abdulin ominta osaamisen alaa olevan juuri viisumien jatkaminen ja viisumien hankkiminen pelkällä 30 vrk leimalla viisumitta Thaimaahan tulleille ihmisille, niin voidaan laittaa viime vuotisen juttusarjamme ensimmäinen linkki tähän kohtaan.

Viisumikeikalla 2 – etuoikeutettuja ihmisiä

Mutta aasiaan. Mitä muuta sinä teet kuin viisumeita?

– Matkatoimistohan meillä tässä varsinaisesti on, Abdul aloittaa, mutta tuo viisumipuoli kasvaa koko ajan. Meiltä järjestyvät niin lentoliput, junaliput, bussiliput kuin kiertoajelutkin Penangin saarella. Hoidamme lentokenttäkyydit ja hotellivaraukset asiakkaan toivomusten mukaisesti.

Abdul Manaff

Omasta kokemuksestani voin vahvistaa, että viime vuoden viisumikeikkamme oli ns. avaimet käteen -paketti, jossa palvelu pelasi lentokentältä lentokentälle. Matkan kustannuksista enemmän alempana löytyvästä toisesta juttulinkistä.

– Lisäksi me vuokraamme autoja sekä mopoja ajokortin omaaville ja valuutanvaihtopalvelukin täältä löytyy. Sama kurssi kuin pankeilla, Abdul jatkaa.

Toimisto ei ulospäin ole kummoisen näköinen, mutta niinpä vain se kätkee sisäänsä arvaamattomia asioita.

– Meillä on paljon sellaista tietoa eri matkustusmuodoista, mitä turistilla ei välttämättä ole, Abdul kertoo ja antaa pari esimerkkiä.

– Lentäminen ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto matkustaa Penangista Bangkokiin. Tuosta sillan toisesta päästä löytyy rautatieasema, josta juna vie Bangkokiin reilulla tuhannella bahtilla. Ja bussilla pääsee esimerkiksi Krabille erittäin edullisesti, mutta matka kestää sellaiset kahdeksan tuntia. Keskiviikkoisin on suoria lentoja Phuketiin. Ei tarvitse mennä Kuala Lumpurin kautta, jos ei halua kökkiä reilua kahta tuntia lentokentällä tai jättää turhaa hiilijalanjälkeä.

On näemmä Malesiakin vihertymään päin. Kuinkas pitkään sinä olet näitä hommia tehnyt?

– Onko siitä nyt 15 vuotta kun me tapasimme ensimmäisen kerran? Se silloinen firma kuoli koronaan, kun kukaan ei matkustanut pariin vuoteen oikein mihinkään eikä viisumipalveluitakaan hirveästi tarvittu, mutta sen kanssa mentiin sellaiset 20 vuotta. Tämä uusi kuvio käynnistyi syksyllä 2021, kun matkailu taas alkoi osoittaa elpymisen merkkejä.

Viisumikeikan kustannukset

Mitäs sinä sitten koronavuosina teit?

– Perustettiin 24/7 auki oleva elintarvikeliike tuonne lähiöön, missä minä asun. Pidettiin sitä poikien ja vaimon kanssa, kun ruokaa kuitenkin aina menee, oli pandemia tai ei. Se kauppa meillä on vielä tänäkin päivänä, kun kysyntää kerran on.

Toimistoon tulee yhtäaikaa saksalainen nuori pariskunta vuokraamaan mopoa ja ostamaan bussilippuja Thaimaan puolelle sekä filippiiniläinen nainen viisumiasioitaan hoitamaan. Se on meidän tarinatuokiomme päättymisen merkki.

Kiitos taas, Abdul. Eiköhän me nähdä ensi vuonnakin.