+358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Laatuturismiin tuijottava ja äveriäitä ulkomaalaisia ahnehtiva Thaimaa saattaa lyhytnäköisyyttään pilata mahdollisuutensa koronaviruksen jälkeisessä matkailumarkkinoiden uusjaossa.

Never fix a spinning wheel, sanovat amerkikkalaiset tarkoittaen, että mihinkään toimivaan ei kannata mennä kajoamaan. Tuo sanonta on viime aikoina tullut useaan kertaan mieleen tarkastellessa thaimaalaisten suunnitelmia turisminsa “kehittämiseksi” olojen taas hiljalleen palautuessa normaaleiksi kohta kaksi vuotta kestäneen pandemian jäljiltä.

Kun kaikkien markkinatalouden oppien mukaan minkä tahansa tuotteen tai palvelun saatavuus on sen menestymisen kannalta kaiken a ja o, niin mitä tekevät thaimaalaiset? Vaikeuttavat ulkomaalaisten perusturistien maahantuloa kaikin ajateltavissa olevin keinoin yrittäessään varmistaa, etteivät vaatimattomamman tulotason omaavat “cheap Charliet” vain tulisi käyttämään paljon heitä varakkaammille turisteille tarkoitettuja palveluja. Thaimaalaisen ajattelutavan mukaan ne samat ihmiset, jotka vuosien saatossa ovat thaimaalaisen matkailurahantekokoneen luoneet, eivät enää ole tervetulleita maahan. Heiltä vaaditaan thaimaalaiseen tulotasoon verrattuna täysin kohtuuttomia tulo- ja varallisuustodistuksia, aivan uudenlaisia matkavakuutuksia ja onpa tiettyjä viisumeja, joiden myöntämisen edellytyksenä on jopa pääsy ulkomaalaisten pankkitileille.

Tänä päivänä bahtin kurssi on Thaimaan kannalta onneksi vielä sen verran alhaalla, että se helpottaa asioita, mutta entäs sitten, kun bahti jälleen alkaa vahvistua Thaimaan talouden elpyessä? Ei tästä montaa vuotta ole, kun euro oli jossain 35 bahtissa sillä seurauksella, että matkailijat alkoivat jo vilkuilla muita Kaakkois-Aasian kohteita, koska Thaimaan katsottiin “ylihinnoittelevan itsensä”. Kohta ollaan kovaa vauhtia menossa jälleen siihen suuntaan. Näinkö lyhyt on ihmisen muisti?

Thaimaalaisen matkailuväen pitäisi nyt ottaa lusikka kauniiseen käteen ja muistaa se vanha totuus, jonka mukaan saavutettujen asemien puolustaminen on helpompaa kuin uusien valtaaminen. Pandemian jälkeisessä matkailumarkkinoiden uusjaossa kannattaisi ehdottomasti pitää huolta niistä ulkomaalaisista, jotka jo ovat hurahtaneet Thaimaahan sen sijaan, että sysätään heidät tylysti syrjään varakkaampia turisteja metsästettäessä. Vai eivätkö thaimaalaiset tunne sanontaa, jonka mukaan kuuseen kurkottava kapsahtaakin katajaan?

Kuvitteleeko Thaimaan matkailuväki, että maassa vuosien ajan säännöllisesti käyneet turistit ovat niin huonolaatuisia, etteivät kelpaa esimerkiksi Malesialle, Vietnamille tai vaikka Filippiineille? Näistä maista ainakin Vietnam on selvästi Thaimaata halvempi matkailumaa ja kun viimeksi kävin Malesiasta, sain yllättyä valuuttakurssimuutoksen mukanaan tuomasta edullisuudesta ennen vähän kalliina pitämässäni Georgetownissa. Muutenkin Malesia on erittäin ystävällisten ihmisten asuttama ja hyvin organisoitu maa, jossa osataan englantiakin paljon paremmin kuin Thaimaassa. Filippiineistä en mene sanomaan mitään, kun en maasta muuta tiedä kuin sen, että silläkin on oma, vankkumaton kannattajakuntansa myös Suomessa. Yhden kansakuntansa kauneimmista edustajista saimme Luckin kanssa pikaisesti tavata Jyväskylässä noin vuosi sitten.

Sitten on toki vielä Indonesia ja Bali, jossa jo on alettu katsella Phuketin hiekkalaatikon – ja sen mukanaan tuomien ulkomaalaisten turistien – suuntaan.

Tulevien 5-10 vuoden aikana Thaimaalla on elämänsä tilaisuus menettää kaikki ne turistit, jotka siellä vuosittain ovat tottuneet käymään, ostaneet sieltä asunnon, perustaneet yrityksen ja/tai perheen, työllistäneet thaimaalaisia ja tuoneet vaurautta perinteisten turistikeskusten lisäksi myös maaseudun pikkukylille. Tällaisen kohtalon välttäminen vaatii nyt omaksutun haihattelupolitiikan ja taivaanrannan maalailemisen sijasta tosiasioiden tunnustamista. Ettei vaan taas alettaisi toimia sen mukaan, kuinka asioiden toivottaisiin olevan sen sijaan, että toimittaisiin sen perusteella, kuinka asiat ovat.

Tai ehkä noista Thaimaan matkailuväen tulevaisuuden visioista on nähtävissä se, että lääkekannabiksen käyttö on nyttemmin laillistettu Thaimaassa?

1 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: