+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Teksti Ilpo Luoma-aho, Alexandran kotialbumi, kuvat

Thaimaan Suomalaisesta olemme saaneet lukea ilmanlaadun Chiang Maissa olevan huono jos ei jopa erittäin huono.

Tästä on saatu kokemuksia myös täällä Mae Phimissä. Ei toki ilman laadussa, jossa ei liiemmälti ole moittimista – mitä nyt roskien poltosta joskus tulee vähän hajuhaittaa. Kokemusta siis sikäli, että tänne tullaan ilmastopakolaisiksi.

Tapasimme saksalaisen Alexandran ja kysyimme mikä hänet toi tänne.

– Asun suurimman osan vuotta Chiang Maissa ja viihdyn tosi hyvin. Ongelma siellä on toisinaan todella huono ilmanlaatu, erityisesti maalis-huhtikuussa. Tästä johtuen tulen tänne asumaan huonoimmaksi ajaksi, Alexandra kertoo.

On tämä aivan toista kuin Chiang Main saastesumut. Eikä siellä ole edes rantaa.

Hän luonnehtii itseään *sosiaaliseksi perhoseksi’ ja tämän ansiosta on monia tuttuja löytynyt Mae Phimistä vuosien varrella. Samoin kylän palvelut ovat tulleet tutuiksi.

– Muuttokuormassani on pieni matkalaukku, polkupyörä ja salaattiruukut. Muut kaikki tarvittavat saa täältä.

Pakolaisaika osuu mukavasti sesongin ulkopuolelle. Tämän ansiosta asuntoja on hyvin saatavana ja hintataso on edullinen.

– Olen parina kertana asunut tuttavieni asunnossa ja me kaikki olemme olleet tyytyväisiä järjestelyyn. Viime viikolla minua pyydettiin laskemaan Juhla Mokka -pakettien lukumäärä, jotta isäntäväki Suomessa tietää montako tarvitsee ottaa mukaan seuraavalla kerralla. Samoin olen aktiivisesti ottanut vastaan heidän nettiostoksiaan. Talo tykkää siitä, että siellä asutaan, Alexandra lainaa Kummeli-sarjan repliikkiä.

Tällaisilla kanooteilla on mukava tutustua luontoon vähän toisenlaisesta perspektiivistä.

Pyöräilyä harrastava Alexandra korostaa, että Mae Phim ei ole pelkästään rantapaikka. Lähietäisyydellä on esimerkiksi upea Rayong Botanical Garden. Tämän puiston suoalueella on mahdollisuus tutustua mm. kauniisiin vesikasveihin, joita ei näe välttämättä muualla Thaimaassa. Tämän vehreyden voi helposti aistia hänen lähettämistään kuvista.

Alexandra ei suinkaan ole ainutkertainen pakolainen Mae Phimissä. Vaikka me suomalaiset ja muut länsimaalaiset olemme kaikki eräänlaisia pakolaisia, toimituksen tiedossa on puolen tusinaa sisäistä siirtyjää: Bangkokissa oleilevia, Isanin provinssista tulevia ja on mukana myös säännöllisiä kausivierailijoita.

Tämä ilmiö on ollut mukava huomata ja se ehkä kertoo siitä, että Mae Phim ei ole hassumpi paikka ollenkaan.

Pyöräilyreittejäkin on mistä valita.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: