Maanantaina 10.08. nähtiin Bangkokin ulkokehälle sijoittuvassa Pathum Thanissa yksi suurimmista mielenosoituksista aikoihin.

Tuhansia ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista kerääntyi osoittamaan mieltään hallitusta vastaan kokoontumisessa, jota CNA:n verkkosivuilla luonnehdittiin pääministeri Prayut Chan-o-chan hallinnon ajan laajimmaksi.

Erilaisin lipuin, iskulausein sekä pidätettyjen tai kadonneiden demokratia-aktivistien kuvilla varustautuneet mielenosoittajat alkoivat auringonlaskun koittaessa kerääntyä Thammasatin yliopiston edustalle. Eilinen oli suuruudestaan huolimatta luonnollista jatkoa jo viikkoja jatkuneelle poliittiselle liikehdinnälle opiskelijapiireissä.

Viime viikonloppuna pidätettiin kaksi opiskelija-aktivistia epäiltynä rooleistaan heinäkuun 18. päivän mielenosoituksen järjestämisessä. Heidät vapautettiin takuita vastaan kuulustelujen jälkeen, mutta tapaus oli omiaan lisäämään tuohtumusta opiskelijoiden keskuudessa.

“Lopettakaa ihmisten uhkaileminen!” kirkuivat banderollit.

Maanantain mielenosoituksen järjestäjät kertoivat perimmäisenä tavoitteenaan olevan parlamentin hajoittaminen ja muutosten saaminen vuonna 2017 vahvistettuihin perustuslain osiin.

Thaimaan oikeuslaitos on viime aikoina alkanut kasvavassa määrin kärsiä uskottavuusongelmista, johtavia poliitikkoja tutkitaan eri lahjusjuttuihin liittyen eivätkä nämä viruspandemian aikaiset ulkonaliikkumis- ja muut rajoituksetkaan ole olleet omiaan vaikeita päätöksiä tekevän hallituksen suosion kasvattamiseksi. Rahattomat ja nälkäiset ihmiset ovat tunnetusti niitä, jotka kaikkein kiihkeimmin haluaisivat asioiden muuttuvan.

Yllättävää kyllä, maanantaina Thammasatin illassa oli paikalla myös runsaasti vanhempaa väkeä.

– Nuorisolla on tällä hetkellä paha olla, sanoi nimettömänä pysyttelevä 70 -vuotias thaimaalaisnainen, ja meidän vanhempien velvollisuuksiin kuuluu tukea lapsiamme ja lastenlapsiamme vaikeina aikoina.

Uutistoimisto AFP arveli paikalle kerääntyneen loppuiltaan mennessä noin 4.000 ihmistä, joiden pääviesti hallitukselle taisi sittenkin olla se, että eliitin suosimisen olisi maassa loputtava ja ihmisten tulisi olla lakien edessä tasa-arvoisia.

“Ei enää feikkidemokratiaa!”, julisti yksi bannereista.

Pääministeri Prayut on jo aiemmin luvannut järjestää tapaamisia opiskelija-aktivistien kanssa.

Tavallista thaimaalaista kismittää eniten se nimetön ja kasvoton eliittiporukka, joilla on rahaa, yhteyksiä ja vaikutusvaltaa ja jotka näyttävät elelevän maan lakien yläpuolella.