Myös Thaimaassa on näitä aktiivivalittajia, joille mikään ei kelpaa, vaan valittaa täytyy joko kuluttajansuojaviranomaisille, oikeuskanslerille tai milloin mihinkin.

Nyt on tämän alan aktivisti Srisuwan Janya tehnyt valituksen siitä, etteivät suuret kauppaketjut enää jaa ilmaisia muovikasseja “tai niitä korvaavaa vaihtoehtoa” kuluttajille, vaan ovat siirtäneet tämän kustannuserän kuluttajien maksettavaksi. “Jotkut kauppaketjut käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja jopa korottivat kierrätettävien ostoskassiensa hintaa eikä kuluttajalla ole mitään muuta mahdollisuutta kuin ostaa niitä”, valituksessa todetaan.

Aktivistin mielestä on kauppaketjujen velvollisuus etsiä muovikassit korvaavia vaihtoehtoja ja tarjota niitä ilmaiseksi kuluttajille.

Kuluttajansuojalautakunnalle tekemässään valituksessa hän syyttää myös maan hallitusta kyvyttömyydestä huolehtia kuluttajien oikeuksista. Srisuwan vaatii lautakuntaa puuttumaan asiaan välittömästi ja “tekemään työnsä”.

Tämä alun perin Bangkok Postissa julkaistu uutinen sai Thaimaansuomalaisen toimituksen ottamaan selvää, onko Thaimaan laeissa tai missään muuallakaan määrätty, että kauppaketjut ylipäätään olisivat velvollisia jakelemaan muovikasseja tai niitä vastaavia tuotteita kuluttajille ilmaiseksi?

Ei ole. Sen sijaan löysimme erilaisia suosituksia ja sopimuksia olla jakamatta ilmaisia muovikasseja 1.1.2020 alkaen siitä syystä, että Thaimaa tähän saakka on tunnettu yhtenä maailman suurimmista muovijätteen tuottajista. Tälle asialle on nyt alettu tehdä jotain.

Tulipahan taas todistettua, että teet niin tai näin, niin aina joku vetää herneen nenään. Ilmeisesti Srisuwan ei ikinä ole kuullut omista kauppakasseista, kun kokee “olevansa pakotettu ostamaan” kassinsa kaupasta.

Muovipussien jakelemattomuudella pyritään välttämään mm. tällaisia näkyjä, mutta joillekin se ei jostain syystä käy.