+358 44 986 6396
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Thaimaan armeija ja etenkin ilmavoimat ovat uudessa ja oudossa tilanteessa.

Ne Thaimaan armeijan aselajit, jotka eivät ole ymmärtäneet tehdä hankintojaan ajoissa, ovat vaalien lähestyessä lähestulkoon housut kintuissa yllätettyjä, kun rahaa ei tulekaan enää samaan malliin, kuin joskus sotilashallinnon alkuvuosina. Pahimmassa välikädessä ovat nyt kuninkaalliset ilmavoimat, joille ei tahdota myöntää määrärahoja edes kahden uuden F-35 -hävittäjän hankintaan, vaikka vanheneva F-16– ja JAS Gripen -kalusto suorastaan mätänee käsiin.

Ilmavoimien mukaan se tarvitsee kaikkiaan kahdeksan uutta F-35 -hävittäjää korvaamaan käytöstä poistuvaa hävittäjäkalustoaan. Kustannussyistä ilmavoimat on jo suostunut siihen, ettei koneita hankita kerralla, vaan porrastetusti lähivuosien aikana.

Ilmavoimat tilasi jokunen vuosi sitten uusia taisteluhelikoptereita rakettijärjestelmineen.

Nyt tarvittaisiin 700 miljoonaa bahtia (n. 19 meur) vuoden 2023 budjetista hävittäjien tilaamista varten ja loppusumma oli tarkoitus rahoittaa vuosien 2024 ja 2025 budjetista. Vuoden 2023 talousarvioesitystä valmistelevan komitean alakomitea on kuitenkin kylmästi ruksannut yli ilmavoimien hakeman 700 miljoonan bahtin menoerän perustellen päätöstä valtion ylivelkaantumisella koronapandemian aikana. Lisäksi muistutetaan niistä taisteluhelikoptereista, rakettijärjestelmistä ja droneista, joita ilmavoimat on viime vuosien aikana jo tilaillut.

Ilmavoimien mukaan hävittäjähankintoja ei voi viivästyttää yhtään heidän ehdottamastaan aikataulusta, koska NATO -maista ainakin Saksa, Kreikka ja Tsekin tasavalta ovat nekin viivyttäneet Lockheed Marinin kanssa sopimiaan hävittäjätilauksia vuosille 2022-2029. Mikäli Thaimaa ei tilaa mitään nyt, on olemassa vaara tulevienkin tilausten jäämisestä muiden NATO -maiden jalkoihin ja käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei Thaimaalla olekaan asettaa uusia hävittäjiä niiden tilalle, joista aika jättää lopullisesti.

Thaimaan ilmavoimien esittelemä kauhuskenaario siitä, mitä voi tapahtua mikäli heidän esittämässään aikataulussa ei pysytä.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: