Maailmanlaajuisen levikin omaava Time -lehti on valinnut maaliskuun 25. päivän numeronsa “kansikuvapojaksi” pääministeri Srettha Thavisinin ja antanut hänelle tittelin myyntimies.

– Haluan kertoa koko maailmalle, että Thaimaa on back in business, Srettha kertoo kohta ilmestyvässä laajassa haastattelussaan.

Lehti kertoo Sretthan tuplanneen Thaimaahan tulleet ulkomaiset sijoitukset vuoden 2023 viimeisen neljänneksen aikana edellisvuoteen verrattuna. Uusina sijoittajina Thaimaahan ovat tulleet mm. Amazon, Google ja Microsoft yhteensä 8,3 miljardin dollarin investoinneilla.

Time kertoo myös Sretthan saamasta perinnöstä “puolisotilaallisen” hallituksen jäljiltä; Thaimaan talouden lamasta, poliittisesti kahtia jakautuneesta maasta ja ihmisten välisestä eriarvoisuudesta. “Thaimaan BKT:n kasvu on ollut alle 2 % vuosikymmenen ajan samaan aikaan, kun naapurimaissa, kuten Filippiineillä, Indonesiassa ja Vietnamissa on nähty kaksin- ja kolminkertaista talouskasvua”, lehti kirjoittaa.

Sotilashallitukset harvemmin lähettävät maailmalle mitään hyvän tahdon lähettiläitä tai myyntimiehiä. Kuvassa myanmarilainen kenraali Min Aung Hlaing.

Srettha myöntää Time -lehden arviot oikeiksi. Hänenkin mukaansa Thaimaa on “taloudellisessa kriisissä”.

Timen mukaan Sretthan paradoksi on se, että hän yrittää korjata Thaimaan talouden tilaa hallitusyhteistyössä niiden samojen voimien kanssa, jotka aiemmin olivat nujertaneet kaikki pyrkimykset uudistaa maan taloutta. Sen jälkeen kerrotaan, kuinka viime vaaleissa eniten ääniä saanut Move Forward -puolue ja sen pj. Pita Limjaroenrat pelattiin ulos hallituskuvioista armeijan nimittämän senaatin avulla.

Haastattelun viisi ydinkohtaa ovat kuitenkin aivan muualla kuin Thaimaan taloudessa:

Ensinnäkin Srettha oli ehdoton Thaimaan omaksumasta neutraalista politiikasta Venäjän ja Ukrainan väliseen sotaan. Hän puolusti haastattelun aikana vierailukutsuaan Venäjän presidentti Vladimir Putinille heidän tavattuaan Pekingissä viime lokakuussa.

Putin on saanut kutsun Thaimaahan.

Toiseksi Srettha ilmoittautui Thaimaan ankarien lese majeste -lakien puolustajaksi. Rikoslain 112 pykälässä säädetään kuningashuonetta uhkaavien tai halventavien tekojen ja puheiden enimmäisrangaistuksen määräksi 15 vuotta vankeutta.

Kolmanneksi Thaimaa haluaa olla mukana ratkaisemassa Myanmarin ongelmia ja lopettamassa siellä nyt vallitsevaa sisällissotatilaa. Thaimaa on jo aloittanut humanitäärisen avun antamisen sodan uhreille, mutta haluaa jatkossa tehdä vielä enemmän Myanmarin kansalaisten hyväksi.

Neljäntenä kohtana Time nostaa esiin Sretthan aseman pääministerinä. Loppujen lopuksi hänen pääministeriksi valintansa oli kompromissi Thaksin Shinawatran ja vanhaa valtaa puolustavien rojalistien välillä. Sretthan avulla poistettiin varsinaisen vaalivoittaja Move Forwardin muodostama uhka kuningashuoneen asemalle.

Srettha itse torjuu väitteet, joiden mukaan hän olisi kohdakkoin tekemässä tilaa Thaksinin tyttärelle Paetongtarn Shinawatralle pääministerinä.

Myös Time -lehti on sitä mieltä, että Thaimaan todelliset vallankäyttäjät eivät näy hallituksessa.

– Paetongtarn tulee varmasti jonakin päivänä tavoittelemaan pääministeriyttä, mutta tämän nelivuotiskauden ajan pääministerinä olen minä, hän sanoo haastattelussaan.

Viides nosto koskeekin sitten enää Sretthan fanittamaa Liverpoolin jalkapallojoukkuetta. Hänen mielestään joukkueen nykyinen paljon saavuttanut manageri Jürgen Klopp teki oikein ilmoittaessaan lopettavansa kuluvan kauden jälkeen joukkueen peräsimessä.

– Kaikella on aikansa ja sama koskee joukkueen pelaajiakin. En usko, että joukkueen nykyiset pelaajat kykenevät Kloppin johdolla enää samanlaisiin suorituksiin kuin mitä kuluneiden vuosien aikana on nähty. Alkaa olla aika uuden pelaajapolven astua esiin. Sellaiset suurpelaajat kuin Mané, Firmino ja Salah ovat saavuttaneet paljon, mutta kuten sanottu, kaikella on aikansa, Srettha ajatteli.