Shinawatralaiset eivät saa päästä valtaan Thaimaassa, koska silloin on vaara, että Thaimaan kuningashuone lakkaa olemasta.

Thaimaan entinen pääministeri Thaksin Shinawatra ajettiin maanpakoon siksi, että hän oli liian vahva kansanjohtaja. Hän johti Thaimaata kuin yrityksiään, joiden avulla hänestä tuli aikoinaan miljardööri ja jonka ansiosta Thaimaasta alettiin puhua Aasian taloustiikerinä. Hän kehitti Thaimaan köyhälle maaseudulle avustusohjelman, jonka ansiosta hänestä tuli paikka paikoin jopa suositumpi kuin Thaimaan silloisesta kuningas Rama IX:stä! Punapaitapuolue oli voimissaan ja Thaimaan perinteinen “koyhät kyykkyyn” -politiikka henkitoreissaan. Eikä se semmoinen sovi. Sotilasvallankaappaus vuonna 2006 ja pääministeri maanpakoon.

Thaimaan silloista sotilasvallankaappausta seurasi seremoniallinen “demokratiauudistus”, jossa pääministeriksi valittiin sotilasvallan tuella keltapaitojen Abhisit Vejjajiva, joka äskettäin erosi demokraattipuolueen johdosta sen toisen vaalitappion kärsittyään. Se ensimmäinen vaalitappio tuli heti, kun kansa pääsi vapailla vaaleilla äänestämään Thaksin Shinawatran pikkusisko Yingluck Shinawatran johtamat punapaidat jälleen pääministeripuolueeksi.

Yingluck laski bensan hinnat alas, järjesti kansalaisille valtion lainaa uusien autojen hankintaa varten, osti köyhiltä riisinviljelijöiltä riisiä valtiolle silloin, kun maailmanmarkkinahinnat olivat liian alhaalla jne. Ei käy, sanottiin valtion pankissa ja uusi vallankaappaus oli tosiasia vuonna 2014.

Kaiken tämän taustalla oli kuningashuoneen tieto siitä, että Thaimaan uusi kuningas Rama X ei todellakaan nauti minkäänlaista kansansuosiota. Siinä, missä hänen isänsä Rama IX oli lähes jumalolennon asemassa, on Rama X lähinnä ylenkatsottu isänsä jatke valtaistuimella. Vaikka Thaimaan ulkomaalaispiireissä pidetäänkin Rama X:ä erittäin tervetulleena hallitsijana eurooppalaisine ajatuksineen, on Thaimaan alkuperäisväestö kaikkea muuta kuin vakuuttunut uudesta hallitsijasta. Hänen kruunajaisiaankin lykättiin asioista tavallisesti perillä olevien diplomaattilähteiden mukaan siksi, että kansa saisi tottua ajatukseen uudesta kuninkaasta.

Kenraalipääministeri Prayut Chan-O-Chan on pakko näissä oloissa pysyä vallassa.

Miten tämä kaikki sitten vaikuttaa Thaimaan hallitustunnusteluihin?

No siten, että keltapaitainen sotilashallitus on aina ollut nimenomaan monarkistinen ja punapaitainen shinawatralaisuus ei sitä juurikaan ole. Mikäli nykytilanteessa kävisikin niin, että vaaleissa rökälevoiton saanut shinawatralainen  Pheu Thai -puolue pääsisi esimerkiksi Future Forward- ja Bhumjaithai -puolueiden avulla muodostamaan maahan uuden hallituksen, on tätä nykyä erittäin epäsuositun kuningashuoneen kohtalo vaakalaudalla. Maasta saattaisi tulla tasavalta.

Tämän vuoksi keltapaitainen sotilashallitus haluaa kaikin keinoin estää moisen mahdollisuuden toteutumisen. Ääntenlasku kesti ja kesti, Future Forward -puoluetta syytetään vaalivilpistä, uusia syytöksiä valmistellaan, yhden oppositiopuolueen toiminta kiellettiin ja puolue hajoitettiin jo vaalien alla, ylähuoneeseen nimettiin sotilashallitusta kannattavia senaattoreita jo ennen vaaleja jne.

Nyt ollaan siinä vaiheessa, että vaaleissa suorastaan käsittämättömän tappion saanut sotilashallituksen Palang Pratcharath Party joutuu lupaamaan ummet ja lammet, yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, saadakseen hallituskumppaneikseen demokraatit ja Bhumjaithain. Niistä on tulossa painoarvoaan suurempia puolueita hallitukseen. Vähän niin kuin RKP:stä Suomessa.

Thaimaassa koko kansa tietää, ettei äskettäisellä vaalituloksella sallita olevan mitään vaikutusta tulevan hallituksen muodostamiseen, sillä viime kädessä kuningashuone tulee kertomaan kenraaleille kuinka vaalitulosta jatkossa sovelletaan. Siitä vain ei uskalleta puhua.

Edesmennyt kuningas Rama IX.