Jäi se viimeksi julkaistu artikkeli Thaimaan lääkäri- ja hoitajapulasta vähän lääkäripainotteiseksi, joten katsellaanpa tällä kertaa sairaanhoitajien tilannetta vähän tarkemmin.

Thaimaassa valmistuu vuosittain sairaanhoitajiksi noin 10.000 alan opiskelijaa. Samaan aikaan jopa 7.000 sairaanhoitajaa jättää työpaikkansa liian kovan työtahdin ja riittämättömien ylityökorvausten lannistamina. Tähän kun lisätään vuosittain eläkkeelle jäävät sekä vastavalmistuneista muihin tehtäviin ja ulkomaille suuntaavat, niin julkisen terveydenhoidon tarpeisiin ei tahdo riittää tarpeeksi sairaanhoitajia.

Tämän lisäksi sairaanhoitajien ammattiliittoa edustava Suwimol Namkanisorn kertoi äskettäin Bangkok Postille peräti 48,9 % vastavalmistuneista sairaanhoitajista jättävän työpaikkansa jo ensimmäisen työssäolovuotensa aikana julkisissa sairaaloissa.

– Ongelma ei ole vuosittain valmistuvien sairaanhoitajien riittämätön määrä, vaan ongelma on pitää heidät töissä julkisissa sairaaloissa, Suwimol sanoi.

Phramongkutklaon yliopistollinen sairaala Bangkokissa.

Vastavalmistuneen sairaanhoitajan keskimääräinen työtuntimäärä yhdessä viikossa on peräti 80 tuntia. Thaimaan sairaanhoitajien ja kätilöiden asioita käsittelevän Thailand Nursing and Midwifery Councilin säädösten mukainen enimmäismäärä on 60 viikkotuntia.

Toinen epäkohta on palkkaus. Kun Suur-Bangkokin aluehallinto BMA:n sairaaloissa työskentelevä sairaanhoitaja ansaitsee tänä päivänä kahdeksan tunnin työvuorosta 1.200 bahtia (n. 33 €), on Terveysministeriön alaisissa sairaaloissa maksettava palkka vain 650-800 bahtia (n. 18-22 €) yhdeltä työvuorolta.

– Saahan sen päälle toki ylityökorvauksia, mutta sekään ei ole kaikille sama, Suwimol totesi.