Lehdistölounaalla Thaimaan tärkeimpien ministerien kanssa ollut bangkokilainen toimittajatuttava kertoi kuulemisiaan ja vaikutelmiaan pääministeri Prayut Chan-O-Chasta (pikkukuva) ja Thaimaan poliittisesta elämästä.

Heti alkuun on todettava kuinka hämmästyttävän samanlaista politiikka on Suomessa ja Thaimaassa.

Molemmissa maissa vaalien todelliset voittajat jäivät oppositioon ja häviäjät tekohengittivät kasaan niukan enemmistöhallituksen. Jos on Suomessa punavihreän kirjavaa ja samma på svenska, niin Thaimaassa seitinohuen enemmistöhallituksen kasaan runttaamiseen tarvittiin peräti 18 puoluetta. Kummankin maan parlamenttivaalit järjestettiin samoihin aikoihin.

Äskettäin Suomessa teki oppositio välikysymyksen ja äänestytti hallituksen luottamuksesta. Nyt on Thaimaan suurin oppositiopuolue Pheu Thai samalla tiellä. Välikysymys tullaan esittämään parlamentille 6.-10.01.2020.

– Kyllähän siellä varmasti keskustelua tullaan käymään, mutta kaikelle löytyy selityksensä, sillä minä johdan tätä maata hyvässä uskossa, in good faith, oli päämisteri todennut toimittajille.

Sellainen ero Thaimaan ja Suomen poliitikoilla on, että täällä yksikään ei pohdi, mitä Al-holin leirin thaimaalaisille pitäisi tehdä tai että pitäisiköhän jonkun Ugandan valtion kansalaisia jotenkin tukea. Täällä jokainen kansanedustaja ja ministeri tietää poliittisen uransa jäävän kovin lyhyeksi, mikäli he eivät keskity maan parlamentissa ajamaan oman vaalipiirinsä asioita. Kenraalit ovat poikkeus tästä säännöstä.

Juuri välikysymyskeskustelun alla hallitus julkisti näyttäviä pr -temppujaan, kuten minimipalkkojen noston ja tietullimaksujen sekä julkisten kulkuneuvojen matkalippujen hinnanalennukset. Kaikki ovat sopivasti voimassa juuri silloin, kun välikysymyskeskustelua käydään. Oman lisämausteensa välikysymyskeskusteluun tuo maan toiseksi suurimman oppositiopuolueen Future Forwardin toiminnan kieltäminen joulukuussa 2019.

– Ei meillä hallitus hajoa ainakaan niin kauan, kun minä olen johdossa, Prayut kertoi hallituskriisiä esiin mananneelle toimittajalle, joka epäili 18 hallituspuolueen liittoutuman mahdollisesti rakoilevan välikysymyksen edessä.

Maan taloudesta Chan-O-Cha sanoi sen pysyneen hyvin kontrollissa vuoden 2014 sotilasvallankaappauksen jälkeen.

– Ei raha ole mikään ongelma. Sen käyttö pitää vain kohdentaa oikein.

Kaikkiaan pääministeristä oli jäänyt itsevarman, huolettoman ja päättäväisen miehen vaikutelma. Kaipa ne ovat ominaisuuksia, joita sotilasvallankaappausta johtanut kenraali tarvitsee.

Tuttu näky Bangkokin kaduilta v. 2014. Kuvituskuva.