Thaimaan viranomaiset hakevat aktiivisesti neuvotteluyhteyttä Serbian viranomaisiin sopiakseen entisen pääministeri Yingluck Shinawatran palauttamisesta Thaimaahan hänen saamansa vankeustuomion täytäntöönpanoa varten.

Äskettäin Serbian kansalaisuuden saaneen Yingluckin nykyinen olinpaikka ei ole ainakaan Thaimaan viranomaisten tiedossa. Hänestä tiedetään ainoastaan, että Lontoossa on naista aika usein nähty.

Thaimaalla ei ole luovutussopimusta Serbian kanssa, joten täkäläiset viranomaiset yrittävät päästä serbialaisten kanssa sopimukseen epämääräisillä lupauksilla “tulevasta karkotusyhteistyöstä Thaimaassa piileskelevien serbirikollisten suhteen”. Yritys vaikuttaa niin epätoivoiselta, että sen on pakko perustua pääministerin työhuoneesta tulleeseen mahtikäskyyn.

Viime vaalit osoittivat selkeästi, että mikäli pääministeri Prayut Chan-O-Challa on tässä maailmassa yksi huolenaihe, niin sen nimi on Shinawatra. Yingluck tai Thaksin. Sisarukset (pikkukuvassa Prayutin kanssa) ovat kestopiikki valtaapitävien ja nyttemmin siviilivaatteisiin pukeutuneiden kenraalien lihassa. Keinot, joilla Prayut varmisti pääministeriytensä toiselle kaudelle, hipoivat laillisuuden rajoja. Reiluja ne eivät missään nimessä olleet, mutta sentään kulloinkin tarpeen mukaan sorvattujen lakien mukaisia.

Thaimaan ulkoministeriön tiedottaja Busadee Santipitaks kertoi Bangkok Postille, etteivät serbiviranomaiset ole olleet missään yhteydessä thaimaalaisiin kollegoihinsa.

Tätä taustaa vasten thaimaalaisten haihattelu lienee korkeintaan toiveajatteluun perustuvaa.

Yingluck Shinawatran vuonna 2017 tapahtuneeseen pakoon liittyy mielenkiintoinen yksityiskohta. Asiaa koskevissa tutkimuksissa on nimittäin ilmennyt, etteivät viranomaiset tehneet juuri mitään paon ehkäisemiseksi. Tuolloin pelättiin Yingluckin leimautuvan poliittiseksi marttyyriksi, mikä olisi saattanut johtaa suuriin levottomuuksiin etenkin maaseudulla.

Yingluck Shinawatra äskettäin Twitterissä julkaisemassaan kuvassa.