+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Yhdysvaltain Puolustusministeriö on vihjannut, ettei se välttämättä tule hyväksymään Thaimaan kuninkaallisten ilmavoimien tarjousta ostaa F-35 -hävittäjäkoneita (pikkukuva).

Tilalle taalainmaalta tarjotaan kymmeniä vuosia vanhasta F-16 -hävittäjistä modernisoituja F-16 Block 70 -hävittäjäkoneita sekä kaksimoottorisia F-15 Eagle -hävittäjiä. Vanhempi polvi muistanee, että silloin kun Suomen ilmavoimat viimeisen kerran osti vanhoista Mig 21 -hävittäjistä modernisoituja Mig 21 Bis -hävittäjiä silloisesta Neuvostoliitosta, niin F-16 oli kuuminta hottia maailmalla. Siihen maailman aikaan kaikki tosin tiesivät, että ainoa länsimaa, josta Suomi saattoi hävittäjiä ostaa, oli Ruotsi ja niinpä ilmavoimien kalustoon tuohon aikaan kuului myös sikäläisiä Draken -hävittäjiä.

Bangkok Postin lähteistä kerrotaan, että viesti Pentagonista tuli Thaimaan ilmavoimille Yhdysvaltain täkäläisen suurlähettilään kautta. Hänen kerrotaan välittäneen tiedon ilmavoimien komentaja Alongkorn Wannarotille kaksi viikkoa sitten. Viralliseksi syyksi F-35 -kaupoista kieltäytymiselle Pentagonista oli lähteen mukaan kerrotuu se, ettei Thaimaa ole vielä sotilaslentokenttiensä turvallisuuden ja infrastruktuurin puolesta valmis ottamaan vastaan F-35 -hävittäjiä. Päätöksen perusteissa viitattiin myös lentäjiltä sekä hävittäjien huoltohenkilöstöltä vaadittavaan koulutukseen.

Ihan F-35 -hävittäjiä ei nyt saada, mutta näitä F-16 -hävittäjiä olisi tarjolla.

– Siihen menee vielä kauan aikaa ja sellainen määrä rahaa, jota kahta hävittäjää havittelevalta Thaimaalta ei vielä löydy, lähteestä selvennettiin perustelujen rivivälejä.

Pentagon ei täydellisesti torpannut Thaimaan F-35 -hanketta, mutta totesi hankkeen tulevan ajankohtaiseksi sitten, kun Thaimaan valmiustaso F-35 -hävittäjien vastaanottamiseen on korkeammalla. Aikajänteeksi on ennakoitu noin 5-10 vuotta. Siihen asti käytöstä poistuvia elinkaarensa loppuun tulleita hävittäjiä on korvaaminen F-16 Block 70- ja F-15 Eagle -hävittäjillä.

Virallista ilmoitusta Pentagonin aikomuksista odotellaan Thaimaassa heinäkuun aikana saapuvaksi. Jahka lopullinen hylsy saadaan, tulee ilmavoimien palauttaa edustajainhuoneen sille myöntämä 369,1 miljoonan bahtin (n. 10 meur) suuruinen käsiraha hävittäjäostoksia varten. Summa edusti viittä prosenttia hävittäjien kokonaiskauppahinnasta.

Pentagonin penseä suhtautuminen Thaimaan ilmavoimien pyrkimyksiä kohtaan saattaa avata oven ruotsalaiselle Saabille, jolta Thaimaa on aiemmin ostanut jo 12 Gripen -hävittäjää, joiden asemapaikka on Surat Thanissa. Myös Gripenistä on kehitetty uusi, suorituskykyisempi versio, jota tällä hetkellä Saabin nettisivujen mukaan jo valmistetaan Ruotsissa.

Käykö jälleen niin, että toisen epäonni onkin ruotsalaisten onni ja Thaimaan ilmavoimien valinta osuu Gripeniin?

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: