Thaimaan hallitus on alkanut valmistella laajenevaa humanitääristä apua Myanmarin kansalaisille sisällissodan laajenemisen myötä.

Tämä käy ilmi Thaimaan Ulkoasiainministeriön viikkokatsauksesta, joka koskee kv. asioita ja Thaimaan toimintaa niihin liittyen. Pakolaisten vastaanottamisen lisäksi hallitus aikoo aloittaa yhteistyön Myanmarissa toimivien kv. avustusjärjestöjen kanssa auttaakseen sodan uhreja siellä, missä he ovat.

“Tulemme jo ensi viikon aikana kutsumaan näiden organisaatioiden edustajat koolle kertomaan, mitä ja millaista apua Myanmarissa tarvitaan”, tiedotteessa sanotaan. Erittäin neutraalin kannan Myanmarin sisällissotaan ottaneen Thaimaan kantaa heijastelee tiedotteen kohta, jossa todetaan Thaimaan auttavan kriisin “kaikkia osapuolia tasavertaisesti”.

Materiaalista apua Thaimaa toimitti Myanmariin viimeksi 25.3, jolloin 4.000 säkillistä avustustarvikkeita vietiin Myanmarin puolelle Thaimaan ja Myanmarin välistä toista Ystävyyden siltaa pitkin. Silta sijaitsee Takin provinssissa ja avustuksen sisältö koostui riisistä, kuivamuonasta, lääketarpeista jne. Thaimaan Punaisen Ristin lahjoituksen ottivat Myanmarin päässä vastaan Myanmarin Punaisen Ristin edustajat. He kertoivat avun menevän Kayin osavaltion alueelle.

Takin provinssissa sijaitseva Ystävyyden silta on viime aikoina ollut nimensä veroinen.

Thaimaa seuraa erittäin tarkasti ulkomaille antamansa avun käyttöä ja Thaimaan Punaisen Ristin mukaan avustuskuorma päätyi lopulta n. 20.000 kyläläiselle Hpa-anissa ja Kawkareikissa. Materiaaliavun ja pakolaisten vastaanottamisen lisäksi Thaimaa toivoo myös voivansa olla mukana vaikuttamassa siihen, että järjestys ja vakaat olot taas palaisivat sen rajanaapuriin.

Thaimaan antamalle ulkomaanavulle onkin leimallista kaksi asiaa. Ensinnäkin se, että sen käyttöä ja perille menoa valvotaan erittäin tarkasti ja avustaminen lakkaa, mikäli väärinkäytöksiä havaitaan. Ts. avustus on osattu ehdollistaa eikä sitä jaeta vain siksi, koska ennenkin on jaettu.

Toinen on se, että Thaimaa ei kylvä rahaa Afrikan savanneille, vaan avustaa lähikohteita, kuten Myanmaria ja Laosia. Ystävyyden siltatyömaat ja Mekong -joen suojeluprojekti yhdessä muiden jokivarren maiden kanssa ovat hyviä esimerkkejä Thaimaan harjoittamasta kv. avustustoiminnasta.

Thaimaassa pakolaisleireillä asuu myanmarilaislapsia, jotka eivät muunlaista kotia tunne. Kuva: Karen News.

Mutta kyllä Thaimaankin avustustoiminnassa joskus käy hieman toisin kuin alkuperäinen tarkoitus on ollut. Siinä missä Suomen kehitysapukohteissa puhutaan toisinaan maitojauheella kalkituista savimajoista tai viidakossa ruostuvista ajoneuvoista, niin thaimaalaisella rahalla Laosin puolelle rakennetun voimalan ja kaivoksen on nyttemmin todettu tuottavan niin suuria päästöjä, että laitos käy pohjoisen Thaimaan vuoristokylien asukkaiden hengen ja terveyden päälle.

Thaimaan Suomalaisen maksullisten sisältöjen puolella julkaistu juttu aiheesta on luettavissa tuossa alla. Vain tilaajille.

Ne myrkyttää meitin!