Todetaan heti kärkeen, että Royster MC on tavallisten työssä käyvien miesten ja naisten yhteistä sosiaalista toimintaa ja harrastus, eikä mikään puolirikollinen järjestö.

Thaimaan Suomalainen kiinnostui Pattayalla ja Vantaalla toimivasta Royster MC:stä juuri siksi, että se on thaimaalaisten ja suomalaisten yhteinen kerho, johon ovat tervetulleita muunkin maalaiset. Ainoa pääsyvaatimus kerhon jäseneksi on Harley Davidson -moottoripyörä Sportsterista isompiin päin.

– Tekevät Intiassa sellaisia 750 -kuutioisia mukaharrikoita sikäläisille markkinoille ja siksi tuo rajaus. Pienempikin Sportsteri on 800 -kuutioinen, Janne kertoo.

Kysyn jossain vaiheessa, millaisia pyöriä miehillä itsellään on ja saan vastaukseksi heillä olevan ainoastaan kauniita pyöriä. Nauravat vielä päälle.

Mielenkiintoinen yksityiskohta kerhon toiminnassa on semmoinen, että ainakin Pattayan osastossa näkyy olevan myös suomalaisia jäseniä, kuten Janne ja Teemu.

– Suomeen Royster perustettiin syyskuussa 2023 Viinikkalaan, aloittaa Vantaan osastoon kuuluva Tipi.

Jäsenmääristä puhuttaessa Tipi ei osaa antaa tarkkaa lukua, mutta kertoo Vantaan kerhon jäsenmääräksi joitain kymmeniä. Paikalla ollut Pattayan kerhon presidentti Pop sanoo pattayalaisten jäsenmääräksi yhdeksän.

Kerhon toiminnasta miehet kertovat sen painottuvan hyväntekeväisyyteen. Toimipaikkoja on Pattayalla kaksi. Toinen Soi Welcomella Jomtienin puolella ja toinen Pattayan keskustassa Soi Buakhaolla. Kumpaankaan paikkaan ei olla varauksettoman tyytyväisiä ja hakusessa onkin isompi tila, jonka sisään mielellään voisi ajaa isolla moottoripyörällä, mikäli pyörässä on jotain laiteltavaa.

– Niin kuin itse näet, niin ikämiessarjoissa me jo liikutaan. Nelosella alkaa keski-ikä ainakin tässä Pattayan porukassa, Janne kertoo.

– Vantaalla porukka on vähän nuorempaa, Tipi jatkaa.

Haastattelu tehdään sekä suomeksi että englanniksi, mutta keskustelun lipsahtaessa suomenkieliseksi huomaan Jannen koko ajan tulkkaavaan kerhon presidentille, mistä puhutaan. Respect näkyy toimivan täälläkin.

Tipi kertoo Thaimaan Roysterin olevan suomalaisten kannalta mitä erinomaisin asia.

– Ajokausi Suomessa on lyhyt ja kesäkausi täytyy suunnitella todella huolellisesti, koska erilaisia tapahtumia on niin paljon, hän aloittaa.

Tapahtumista hän mainitsee kokoontumisajot, mp -näyttelyt ja muut bikereita kiinnostavat tapahtumat.

– Täällä Thaimaassa on sitten hyvä jatkaa ajokautta, hän virnistää.

Entäs se hyväntekeväisyys, kysyn, jolloin Janne puuttuu puheeseen:

– Tiedätkö mikä on pokeriajo, hän aloittaa.

– Se menee niin, että kerätään yhteen vaikka 100 pyörää. Jokainen osallistuja maksaa osallistumismaksun, joka on esimerkiksi 1.000 bahtia. Sen jälkeen ajetaan viiteen eri kohteeseen, jossa kukin osallistuja saa aina yhden kortin. Maalissa katsotaan, kenellä on paras pokerikäsi ja sen haltija saa osan kerätyistä rahoista, mutta loppu menee valittuun hyväntekeväisyyskohteeseen.

– Yleensäkin Thaimaassa eri kerhot keräävät paljon rahaa hyväntekeväisyyteen, hän päättää.

– Suomessa nämä asiat ovat huomattavan paljon vaikeampia, Tipi kertoo.

– Poliiseilla on aika nuiva asenne kaikkia motoristeja kohtaan Teemu toteaa.

Miehet kertovat Hämeenlinnassa järjestetystä kokoontumisajosta, jota oli ollut seuraamassa kymmeniä poliisiautoja, kaksi panssaroitua autoa sekä tolkuton määrä poliiseja ja kaikki tämä täysin turhaan. Ei ainuttakaan järjestyshäiriötä.

– Samassa paikassa oli sen jälkeen joku rock -festivaali. 70.000 ihmistä ja paljon vähemmän poliisivalvontaa, vaikka siellä sitä juuri olisikin tarvittu. Oli puukotuksia, tappeluita ja muita järjestyshäiriöitä mitä nyt lehdistä luin, Tipi kertoo.

– Muutenkin täällä voi laittaa esimerkiksi buffet -pöydän ja kutsua ihmisiä hyväntekeväisyyspäivälliselle, jonka tuotto käytetään nimettyyn kohteeseen. Ei tasan tapahtuisi Suomessa, Janne jatkaa.

– Suomessa tarvitaan erillinen lupa joka asiaan ja valvontaa harjoitetaan joskus aika mielivaltaisestikin.

Pohdimme hetken niitä syitä, miksi viranomaisten mielissä kaikki mp -kerhot ovat ainakin jonkinasteisia rikollisjärjestöjä. Valtaosa kerhoista on kuitenkin aivan tavallisten töissä käyvien perusjamppojen harrastustoimintaa ja saman henkisten ihmisten yhdessä olemista vapaa-ajallaan.

– Meidänkin porukasta yksi on rakennuksilla töissä, toinen tekee asfalttia ja on joukossa yksi merikapteenikin, Janne kertoo.

Otetaan nyt kuitenkin vähän semmoisia MC -henkisiä kuvia, ehdotan.