Jos puhutaan elämysmatkailusta Helsingissä, niin Helsinki Tuktoursilla ja saunaravintola Löylyllä on siinä oma, merkittävä osuutensa. Siksi molemmat ovat tuossa pikkukuvassa.

Tapaamme Helsinki Tuktoursin tj. Juho Raution Runeberginkatu 5:n edessä, missä yrityksen toimipaikka sijaitsee. Entinen Vehon autotalo. Täältäkö ne teidän kaupunkikierrokset lähtevät?

– Ei, Juho vastaa, vaan kyydit lähtevät siitä paikasta, minne asiakas ne tilaa. Kyydin voi varata puhelimitse tai netin kautta yhdeksi tunniksi tai useammaksikin, kaksi tuntia on aika yleinen varausaika, ja lähtö- sekä päätepiste ovat aina asiakkaan toivomissa paikoissa.

Teettekö te pelkästään näitä kiertoajeluita vai onko tuk tuk -kyyti tilattavissa myös taksipalveluna?

– Kuten sanottua, kyyti lähtee ja päättyy sinne, minne asiakas sen tilaa ja taksiluvat meillä kyllä on kunnossa, joten siihen ei mitään estettä ole ja on niitä silloin tällöin tullut tehtyäkin, mutta ylivoimaisesti suurin osa ajokeikoista on eri teemoilla toteutettuja kiertoajeluja, Juho kertoo.

– Sitten on tietysti erilaista muutakin keikkaa, kuten syntymäpäiviä, polttareita ja on meillä jo muutama häävarauskin, mutta kuvia niistä ei vielä löydy, kun ensimmäinen häävaraus ajetaan vasta myöhemmin kesällä. Mikäli tässä keskustan alueella olisi enemmän sellaisia vihkitoimituksiin sopivia kirkkoja pysäköintitiloineen, niin niitä kyytejä olisi varmasti paljon enemmän, toimitusjohtaja uskoo.

Kuskimme mukaan tässä on yksi varmimmista paikoista, mihin seurueet haluavat pysähtyä kuvia ottamaan.

Ennen kaupunkikierrokselle lähtöä mahdutamme vielä yhtiön edustuslimusiinin (se valkoinen Peugeot 208, jonka jotkut teistä ovat jo nähneetkin) tuk tukeille varattuun pysäköintiruutuun ja huomaamme iloksemme myös Helsingistä löytyvän jakelu- ja myyntikojukäyttöön sopivia tuk tukeja.

– Näitä voi valjastaa mihin käyttöön tahansa. Runkohan on kaikissa sama, kuten näette, mutta sen jälkeen näitä voi muunnella sopivaksi mihin tahansa tarkoitukseen. Myymälänä ollaan itsekin käytetty tuota yhtä… Annas kun minä avaan tuon takaosan, Juho sanoo ja hakee tuk tuk -kioskin avaimet.

Ohjaamon taakse rakennettu kuljetus- ja myymälätila avautuu kummaltakin sivulta ja takaa paljastaen tilavan pikku kioskin, johon saa hyvin tavaraa esille, mutta myynti pitää hoitaa ulkopuolelta käsin, koska seisomakorkeus ei tuk tukin pohjaan sijoitettujen akkujen vuoksi millään riitä.

Katukahvilana tuk tuk saattaa maahantuojan esitteen mukaan olla esimerkiksi tämän näköinen.

Elämysmatkamme lauantai-illan viettoon varustautuvaan Helsinkiin lähtee liikkeelle täysin äänettömästi.

– Nämä ovat täysin sähköisiä, äänettömiä ja saasteettomia kulkuneuvoja, jotka on koottu Hollannissa, kuskinamme toimiva Juho kertoo. Luckin riemuksi hän lisää, että alkuperäiset tuk tuk -osat kyllä tehdään Thaimaassa, mutta loppusilaus Helsinkituktoursin käytössä oleville tuk tukeille on annettu Hollannissa ajokkien EU -yhteensopivuuden vuoksi.

Toinen asia, minkä huomaamme heti kaupunkikierroksemme alussa ja pitkin matkaa niin Esplanadilla kuin Jätkäsaaressakin on se, että ihmiset näyttävät poikkeuksetta suhtautuvan sangen positiivisesti tuk tukilla liikkuvaan seurueeseemme. Autoilijat peukuttavat, lapset vilkuttavat ja kun ihmiset eivät miellä sitä, ettei meillä ole ovia ja ikkunoita ympärillämme eikä moottorin äänikään peitä kuuluvuutta, niin kuulemme kulkineeseemme liittyviä keskustelunpätkiä sieltä täältä liikennevaloissa seistessämme.

“Tuo näyttää oikeastaan ihan hauskalta hommalta” ja “Mistä noita saa” jäivät päällimmäisinä mieleen. No, tuk tukeja tuo maahan Tuktuk Finland, joka löytyy nettiosoitteesta tuktukfinland.fi, sähköpostitse osoitteesta hello@tuktukfinland.fi ja puhelinnumeroista +358 40 064 6689 sekä +358 40 586 4588. Kyytejä voi varata nettiosoitteesta helsinkituktours.fi, sähköpostiosoitteesta info@helsinkituktours.fi ja puhelimitse numerosta +358 50 397 7221.

Kyytikokemustemme perusteella kummassakin kaupungissa Helsingin tuk tukit ovat kaikkea muuta kuin nämä bangkokilaiset kiikkerät, savuttavat ja meluisat vehkeet, joiden kunto ja kuljettajien ajokuntokin vaihtelevat suuresti. Vakaan kyydin Helsingissä mahdollistavat ajokkien pitkä akseliväli ja erittäin alhainen painopiste.

Suomalainen tieliikennelaki vaatii, että menopeleistä löytyy turvavyöt kaikille matkustajille ja muusta varustuksesta mainittakoon vaikka taksimallin sivuille laskeutuvat sadesuojat, jotka pitävät matkustamon kuivana sekä viileämpiä iltoja varten matkustajien tarpeisiin löytyvät huovat. Kaikkea on näemmä ajateltu.

Kierroksemme päättyy sinne, mistä lähtikin, eli Runeberginkadulle. Siellä tapaamme juuri synttäriajelukeikalta palanneen firman luonto-opasspesialisti Olgan, joka on juuri suuntaamassa koko sunnuntain kestävään viikonlopun viettoon.

– Espoolaisnainen täytti 30 vuotta. Kertoi juuri saaneensa lahjan, jonka muistaa koko loppuikänsä. “Eihän tämmöistä voi ollakaan”, kuului kommentti kyydin aikana, Olga kertoi.

Kotia kohti ajellessamme mietimme, että ei taida tuk tukilla Helsingistä ihan Kouvolaan päästä. Ja tuskin sillä moottoriteilläkään saa ajaa.

– Mutta eikös Juho sanonut, että ne on autoiksi rekisteröityjä ja onhan nyt Kuninkaantien ABC -asemalla latauslaitteet, Luck muistelee.

Ammattikuskeja Juhoa ja Olgaa vielä vähän naurattaa tuo Luckin ajaminen, mutta kyllä hymy hyytyy, jahka liikkeelle päästään.

Suomeen tuotavien tuk tukien tekniikkaa

  • täyssähköinen, meluton, äänetön ja saasteeton
  • toimintasäde Li-ion -akulla kuormasta ja ajotavasta riippuen n. 100 km
  • vain muutaman tunnin latausaika, alhaiset huoltokustannukset
  • huippunopeus 45-50 km/t
  • EU -yhteensopiva, kuljettajan lisäksi neljä matkustajaa tai 2,53 m3 tavaratilaa