Phuket Immigration selvensi kuluneen viikon aikana uusia sääntöjään eläkeläisviisumia hakeville, kertoo The Phuket News.

Merkittävin muutos uusissa säädöksissä on se, että eläkeläisviisumin haltijan tulee jatkossa pitää vähintään 400.000 bahtin (n. 11.200 €) suuruinen summa thaimaalaisella pankkitilillään koko viisumin voimassaoloajan. Kaikki muut säädökset, ainakin Phuketissa, ovat olleet käytössä jo jonkin aikaa.

Eli ikää pitää eläkeläisviisumin hakijalla olla vähintään 50 vuotta ja haettaessa on näytettävä pankkitillä joko se 800.000 bahtia tai vastaavat eläketulot kotimaasta, mikä tarkoittaa reilua 65.000 bahtia tai yli 1.800 euron suuruista kuukausieläkettä. Uusissa säädöksissä sanotaan lisäksi, että se 800.000 bahtia pitää olla ollut pankkitilillä ainakin kaksi kuukautta ennen viisumihakemuksen jättämistä ja sen pitää olla siellä ainakin kolme kuukautta viisumin myöntämisen jälkeen. Sitten vasta astuu voimaan uusi 400.000 bahtin sääntö.

Phuketin Immigrationissa on myös huomattu, etteivät joidenkin maiden suurlähetystöt enää vahvista kansalaistensa tulotodistuksia, eikä näitä vahvistuksia enää ainakaan Phuketissa tarvita, vaan esimerkiksi KELAn tai minkä tahansa pankin todistus riittää.

Edelleen on mahdollista tehdä niin, että käyttää pankkitalletuksen ja eläkkeen yhdistelmää sen 800.000 bahtin tulorajan saavuttamiseksi. Tämä hoituu esim. 400.000 bahtin talletuksella ja 1.000 euron eläketuloilla.

Ei ole väliä oletko rikas vai köyhä – tärkeintä on, että sinulla on paljon rahaa,kun haet eläkeläisviisumia Thaimaasta.

Paikallisia eroja lain tulkinnoissa

Aika ajoin Thaimaan ulkomaalaisyhteisöiden keskuudessa syntyvä keskustelu, jopa väittely johtuu Thaimaansuomalaisen kohta 14 vuotta kestäneen tarkkailun perusteella siitä, että vaikka laki onkin kaikille sama, niin sen tulkinnat vaihtelevat suuresti alueittain.

Esimerkiksi työlupia koskevaa lainsäädäntöä rukattiin selvemmäksi hiljakkoin juuri siitä syystä, että samaa lakia tulkittiin Bangkokissa siten, että työluvalla sai tehdä töitä vain siinä mainitussa työpisteessä eikä missään muualla ja ainoastaan sitä työtä, mikä luvassa oli mainittu. Pattayalla erään hyväntekeväisyystapahtuman yhteydessä tiedusteluun työluvan pätevyydestä hyväntekeväisyyskeräykseen katulasten hyväksi, saimme Immigrationilta tällaisen vastauksen:

– Mikäli sinulla on työlupa, niin se tarkoittaa sitä, että yrityksen vero- ja sotu -asioiden on oltava tarkistetusti hyvässä kunnossa ja hoidossa, joten meille on sama, vaikka myisit makkaraa tuolla rannalla.

Näin paljon toisistaan eriävät tulkinnat olivat omiaan aiheuttamaan sekaannusta ja epätietoisuutta ulkomaalaisyhteisöissä kautta maan. Yksi kertoo yhtä ja toinen toista. Ketä uskoa?

Sotilashallitus korjasi tilannetta oleellisesti uuden lain muodossa. Lain mukaan työluvalla saa tehdä mitä töitä tahansa ja kenen palveluksessa hyvänsä, kunhan työlupa on voimassa. Näin poistettiin erilaisten tulkintojen mahdollisuus, vaikka työlupia koskevissa laeissa vielä onkin eroavaisuuksia hieman siitä riippuen, millaisella viisumilla hakija on maassa.

Toivottavasti saamme tulevaisuudessa yhtä selkeän lain niin viisumeja kuin sitä 24 tunnin ilmoitusvelvollisuuttakin koskien.

Suvarnabhumin lentokentällä passintarkastuksessa työskentelevä Immigrationin virkailija piti 24 tunnin ilmoitusvelvollisuutta tarpeettomana. -Johan sinä tähän jo kotiosoitteesi ilmoitit. Mene 90 päivän kuluttua leimalle, oli vastaus suoraan kysymykseen.