Eräs asia, josta hirveästi Aasiassa tykkään, on se ettei mitään heitetä pois, kunnes esine on lopullisesti käyttökelvoton. Jos pitkät housut saavat polveensa reiän, jota ei voida nätisti paikata on tilalla tuokion kuluttua tyylikkäät, itse leikatut shortsit.

Jos iso roskapönttö halkeaa, siihen voi porata reikiä halkeaman molemmille puolille ja vetäistä naruin tai nippusitein pönttö kasaan, kuin se olisi tikattu. Tätä samaa korjausmekaniikkaa olen tavannut myös autojen ja mopojen muovikatteissa, reiät vaan ja nippuside niin kyllä se muovipuskuri pysyy! Ja jos ei pysykkään, napataan koko kate pois ja matka jatkuu mukavasti ilmankin!

Jos housuissa ei ole vyötä, asian ajaa mikä tahansa narunsukuinen vyötärön ympäri menevä, ja matka jatkuu mainiosti. 

Aasiassa perheen taloudelliset resurssit ovat usein meilläpäin totuttua pienemmät ja siksi hankintoja tehdäänkin pidemmällä harkinnalla pitkäjänteisesti. Olen nähnyt Thaimaassa ja Laosissa esimerkiksi vuosikymmeniä vanhoja kylmäkaappeja, jotka edelleen ajavat asiansa pitäen tuotteet kylminä, en tosin tiedä niiden masiinojen ekologisuudesta; eivät epäilemättä sopisi EU -standardeihin.

Kuitenkin ajatus taustalla on, että kun tämä kaappi toimii, ei uutta tarvita vaikkakin uusi sopisi paremmin värimaailmaan, saattaisi olla suurempi tai muuten vain esteettisempi. Me remontoimme keittiömme säätäen seinän sävyistä kahvinkeittimen väriin kaikki sopivaksi. Skootterikin on ihan hyvä, vaikka se olisi käytännössä täysin riisuttu muoveistaan, niitäkin on nähty. 

Koh Samuin Madame.

Itse olen useampaan kertaan käynyt korjailemassa omia vaatteitani tai kassejani paikallisilla suutareilla ja räätäleillä. Kengistä vaihdan tarralappua ja vaatteista toisinaan pyrkivät saumat erilleen. Vaatteet ovat täällä edullisia, mutten silti näe järkeä, miksen vajaalla kahdella eurolla korjaisi kivaa paitaani.

Suomessa ostan vaatteeni pääasiassa kirpputoreilta, joten uutena ostettujen korjaus on mielestäni kohtuullisen fiksu valinta. Lapsena olin myös kymmenisen vuotta partiossa, ja sieltä jo kierrätys ja ekologisuus ovat jääneet selkärankaani. On sitä muutamat ihmetelleet, miksen vain osta uutta rättiä, mutta kun on mahdollisuus työllistää paikallista ja pidentää vaatteen käyttöikää, miksen tekisi niin?

TIT