Suomen Ulkoministeriö ei ota vastaan thaimaalaisten marjanpoimijoiden viisumianomuksia.

Päätös koskee kaikkia Suomen Bangkokin suurläheystön toimialueen maiden kansalaisia. Näitä ovat Thaimaa, Kamputsea ja Myanmar. Ulkoministeriöltä tulleen lehdistötiedotteen mukaan näistä maista tulevia viisumihakemuksia marjanpoimijoille ei oteta edes käsiteltäväksi.

Kun katsotaan asiaa vähän isommassa kuvassa, niin Suomi näyttää tekevän kaikkensa torpedoidakseen omien kansalaistensa mahdollisuuden saada 90 vrk viisumivapauden Thaimaahan. Sen jälkeen, kun Suomi alkoi vaatia thaimaalaisilta marjanpoimijoilta todisteita siitä, että heillä on varaa tulla Suomeen marjoja poimimaan, ilmestyi suomalaisten Thaimaan -viisumien ehtoihin vaatimus siitä, että turistiviisumia hakevien tulee todistaa heillä olevan tietty rahasumma jokaista Thaimaassa viettämäänsä lomapäivää kohti.

Thaimaa edellyttää näissä viisumiasioissa vastavuoroisuutta ja sitä ei Ulkoministeriössä joko ymmärretä tai haluta ymmärtää. Eikö kukaan Ulkoministeriössä osaa yhdistää tätä päätöstä ja Thaimaan Schengen -maiden kanssa käymiä viisumivapausneuvotteluja toisiinsa?

On jo nähty, että marjanpomijoiden viisumikohtelulla on vaikutuksensa suomalaisten viisumiehtoihin.

Jo helmikuussa 2023 Ulkoministeriö tiukensi thaimaalaisten marjanpoimijoiden viisumikäytäntöjä. Viime vuoden satokauden jälkeen ministeriössä tarkasteltiin uudelleen Schengen -viisumien myöntämisehtoja. Tämä sen jälkeen, kun julkisuuteen oli tullut vakavia syytöksiä marjanpoimijoihin liittyvästä korruptiosta ja ihmiskaupasta.

Näihin päiviin saakka viisumeja on myönnetty sillä perusteella, että marjanpoimijat tulevat Suomeen itsenäisinä alkutuotantoa harjoittavina yrittäjinä, jotka jokamiehenoikeudella keräävät metsistä marjoja ja myyvät ne haluamalleen taholle. Sittemmin on kuitenkin todistettu, että aivan niin eivät asiat marjanpoimijoiden kohdalla ole, vaan nyt Ulkoministeriössä katsotaan marjanpoimijoiden todellisuudessa olevan työsuhteessa poimintayrityksiin.

Edelleen Ulkoministeriössä katsotaan, että ihmiskaupan riski on marjanpoimijoiden kohdalla niin suuri, että se täytyy ottaa huomioon viisumipäätöksiä tehtäessä. Tiedotteessaan UM sanoo ottavansa ihmisten hyväksikäytön mahdollisuuden niin vakavasti, että pitää parempana jättää tänä vuonna hakemukset käsittelemättä kokonaan.

Kesällä 2022 Thaimaan silloinen työministeri Suchart Chomklin kävi Suomessa tutustumassa thaimaalaisten marjanpoimijoiden työoloihin. Kuva: Thaimaan Työministeriö.

Suomen hallitus haluaa löytää uudenlaisen ratkaisun marjanpoimijoiden viisumikäytäntöihin kevääseen 2025 mennessä. Työvoimaministeriö ja Pellervon taloututkimus ovat perustamassa työryhmää, joka tutkii mahdollisia vaihtoehtoja ensi kevättä varten.

Nythän joku tasa-arvovaltuutettu tai muu viskaali varmasti hyppää ryydloikkaa, kun kysytään etteikö Ulkoministeriön tietokannoista muka löydy tietoja niistä sadoista marjanpoimijoista, jotka vuosittain tulevat Suomeen tekemään kunnon tiliä marjanpoiminnalla ja ovat jo hankkineet niillä tienesteillään talot sekä autot perheilleen ja kustantavat kunnon koulutuksen lapsilleen? Eivät ihmiskaupan uhreiksi joutuneet enää toista kertaa ano viisumia Suomeen, vai anovatko?

Thaimaan Suomalainen kysyykin, miksi eivät esimerkiksi jo kahtena tai useampana kesänä Suomessa tienaamassa olleet marjanpoimijat voisi tänäkin kesänä päästä Suomeen? Mitä haittaa siitä kenellekään olisi? Mätänisipähän vähän vähemmän marjoja metsiin ja marjateollisuuden pyörät pyörisivät paremmin.

Tunnustetaan tosiasiat: näitä ihmisiä Suomi tarvitsee.

Jos on ajateltu, että thaimaalaisten sijasta otetaan tänä vuonna ukrainalaiset avuksi, niin mikä takaa sen, ettei heistä tule ihmiskaupan uhreja samalla tavalla kuin joistain thaimaalaisistakin?

Marjanpomijoista poiketen kaikki muut thaimaalaiset matkailijat ovat edelleen tervetulleita Suomeen ja heidän viisumihakemuksensa käsitellään normaalisti.