Marimekko toimii Thaimaassa hieman eri tavalla kuin Suomessa.

Thaimaassa Marimekko aikoo erilaisten tyykien ja käyttötavaroiden myymisen sijaan profiloitua eräänlaiseksi lifestyle -brändiksi, joka yksittäisten tuotteiden asemasta markkinoi kokonaista elämäntyyliä. Kahdeksan vuotta kestänyt yhteistyö paikallisen Tanachira Groupin kanssa on poikinut Marimekolle uuden tulemisen Thaimaassa.

Tanapong

Tanachira Groupia johtava Tanapong Chirapanidchakul kertoo Marimekon kahviloiden olevan yhdistelmä suomalaista ja thaimaalaista kulttuuria teemoilla, joita hän kuvaa sanoilla “mukavaa, puhdasta ja aitoa ruokaa tarpeellisine ainesosineen” ympäristössä, jota hallitsevat Marimekon sisustustuotteet.

Paitsi kahviloina, toimivat uudet Marimekko Kafé’t myös Marimekko -tuotteiden näyttelyhuoneina thaimaalaisille YWN -ihmisille. YWN on lyhenne sanoista young, women, netizens eli ryhmä, jonka Tanachir Group on määritellyt Marimekko -tuotteiden ydinasiakasryhmäksi Thaimaassa.

– Ensimmäisen Marimekko pop-up -kahvilan avaaminen Bangkokin Central Embassyssä sai todella hyvän vastaanoton. Jatkossa avaamme lisää kahviloita myymälöiden yhteyteen tuotemerkin tunnettavuuden lisäämiseksi. Se on jo nähty, kuinka Marimekko Kafé lisää tietoisuutta Marimekon olemassaolosta Thaimaassa ja lisää selkeästi Marimekko -tuotteiden myyntiä, Tanapong jatkaa.

Marimekko Kafén asiakkaat saavat itse kokea miltä Marimekkoympäristö näyttää ja tuntuu.

Hän kertoo ylpeänä, kuinka Marimekko -tuotteiden myynti Thaimaassa on noussut vuosi vuodelta sen jälkeen, kun yhteistyö Tanachir Groupin ja Marimekon välillä alkoi. Itse asiassa Tanachirilla ja Marimekolla menee Thaimaassa niin hyvin, että Tanapong on alkanut miettiä thaimaalaisen Marimekko -konseptin laajentamista sellaisiin Kaakkois-Aasian maihin, joissa Marimekko ei vielä ole markkinoilla.

Marimekon aiemmat yritykset tuoda tuotteitaan Kaakkois-Aasian markkinoille olivat vähemmän onnistuneita. Tanapongin mukaan Singaporesta aikoinaan alkanut Kaakkois-Aasian markkinoille tuleminen epäonnistui siksi, että keskityttiin vääriin tuotteisiin.

– Kuluttajat eivät ymmärtäneet, mitä Marimekko yritti myydä. Täällä on erittäin tärkeää räätälöidä tuotemerkki paikalliseen elämäntyyliin sopivaksi, hän opettaa.

Puhtaus ja aitous ovat avainsanoja Marimekko -kahviloiden tarjonnassa.

Ja mikäs on opettaessa, kun näyttöä on. Myymälöitä löytyy toiseksi eniten koko Aasiassa. Vain Japanissa on enemmän. Osa uutta kahvilastrategiaa on uusien asiakkaiden löytämisen lisäksi olemassa olevien asiakkaiden asiakasuskollisuuden kehittäminen.

Thaimaassa Marimekko -tuotteiden myynti keskittyy lähinnä vaatteisiin, joiden osuus on noin puolet kaikesta myynnistä. Kassien ja muiden käyttötavaroiden osuus on 30 % ja sisustustarvikkeiden 20 %.

Seuraava Marimekko Kafé avataan Chiang Main Central Festival -ostoskeskuksessa vielä tämän vuoden lopussa. Tanachiran yhteistyökumppaneista Marimekko on tällä hetkellä toiseksi suurin. Sen osuus on noin 21 % yhtiön liikevaihdosta. Marimekkoa suurempi on vain Pandora, jonka osuus on 51 %.