Uutistoimisto Thai PBS kertoo verottajan kaikessa hiljaisuudessa jatkaneen 1.000 bahtin (n. 27 €) suuruisen maastapoistumismaksun valmistelemista, vaikka julkisuudessa onkin muuta väittänyt. 

Uusimmassa muodossaan esitys menee siten, että 1.000 bahtin suuruinen maastapoistumismaksu kerättäisiin ainoastaan thaimaalaisilta sekä Thaimaassa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, jotka poistuvat maasta lentoteitse. Maarajoilla ja satamissa kerättävä maksu olisi suuruudeltaan 500 bahtia. Näin ollen turisteille tulisi maksettavaksi ainoastaan se 300 bahtin suuruinen maahantulomaksu.

Tule tai mene. Maksaa täytyy.

Maastapoistumismaksun valmistelut ovat Thai PBS:n mukaan jo niin pitkällä, että jopa siihen liittyvät sanktiot on jo määritelty. Ne, jotka jotenkin ovat onnistuneet kiertämään maastapoistumismaksun, joutuvat kiinni jäätyään maksamaan sen kaksinkertaisena sekä 1,5 % kuukausikorkoa myöhästyneelle maksulle. Rangaistustaulukon yläpäästä löytyy vielä 3.000 bahtin sakot tai korkeintaan 6 kk vankeutta.

Suunniteltu maastapoistumismaksu vuoti julkisuuteen verottajan julkaistua kyselylomakkeen, jossa kartoitettiin ihmisten mielipiteitä nelisenkymmentä vuotta sitten voimassa olleen veroluonteisen maksun palauttamisesta käyttöön. Mielipiteitä kerättiin 17.5. saakka.

Maksun vuodettua julkisuuteen verottajalle tuli kiire selvittää perustuslain vaativan heitä aika ajoin kyselemään ihmisten mielipiteitä aiemmin voimassa olleista veroista ja maksuista. Tuolloinen tiedotuslinja oli luokkaa “ei syytä huoleen”, mutta siitä huolimatta selvitystyö on jatkunut.

Muita maastapoistumismaksua kerääviä maita tässä maailmankolkassa ovat Australia, Kiina, Japani, Malesia, Kamputsea, Filippiinit ja Vietnam. Näissä maissa perittävä vero sisältyy matkalippujen hintoihin.

Pääministeri Prayut

Tässä on nähtävissä jälleen tyyppiesimerkki thaimaalaisesta julkisesta tiedottamisesta. Pääministeri Prayut Chan-O-Chan poliittinen loikkaus tiedotettiin viime syksynä aivan samalla tavalla. Ensin kerrottiin Palang Pracharath -puolueen pääministerin ja United Thai Nation -puolueen lähentyneen toisiaan merkittävästi viime aikoina ja heti sen jälkeen molemmat osapuolet kiistivät toinen toistaan pontevammin kaikki spekulaatiot mahdollisesta loikkauksesta.

Toisessa vaiheessa Prayut sanoi, ettei koskaan ole edes harkinnut United Thai Nationiin liittymistä, mutta jos pyydettäisiin, niin sitä pitäisi vakavasti harkita. Vähän sen jälkeen United Thai Nation kysyi, josko Prayut voisi harkita asettumista ehdolle seuraavissa vaaleissa heidän puolueensa edustjana ja lopun me jo tiedämmekin.

Tämän maastapoistumismaksun kanssa ollaan nyt siinä vaiheessa, että jos kysyntää on, niin…