Ensimmäisen kerran jo vuonna 2018 esitetyn 300 bahtin suuruisen maahantulomaksun ulkomaalaisille turisteille piti astua voimaan kesäkuussa.

No eipäs sitten taas kerran astukaan. Viimeisin arvaus on ensi syyskuussa. Matkailuasioista vastaavan ministeri Phiphat Ratchakitprakarnin (pikkukuva) mukaan viimeisin viivästys, viides sellainen, johtuu maksujen perimiseen kohdistuvista vaikeuksista.

Selvää on se, että valtaosa ylimääräisestä maahantulomaksusta kertyvistä tuloista tullaan käyttämään Thaimaan turistikohteiden ja nähtävyyksien kehittämiseen ja ylläpitoon ja pieni osa kerätään eräänlaiseen vahinkovakuutusrahastoon, jolla korvataan mahdollisia suuronnettomuuksia, joissa turistit ovat osallisina. Näitä ovat esimerkiksi turisteja kuljettavan risteilyaluksen uppoaminen tai turistibussin ajama kolari.

Vaikka kv. lentoyhtiöt ovatkin jo luvanneet sisällyttää maksun lentolippujen hintaan siitä välittämättä, myydäänkö lentoliput yhtiöiden omien verkkosivujen vai matkatoimistojen kautta, on maksun keräämisessä edelleen ongelmia. Niistä vaikein on määritellä matkalippujen myyntivaiheessa, onko ostaja ulkomaalainen turisti vai ei. Tämä siksi, että ulkomaalaistenkin joukossa on ihmisryhmiä, kuten työluvan haltijat, jotka on maksusta vapautettu.

Työlupien avulla työllistetään muitakin kuin ulkomaalaisia. Kuvassa työlupatarkastaja.

On ehdotettu, että maksu perittäisiin kaikilta ja ne, joita se ei koske, voisivat myöhemmin hakea hyvitystä maksamalleen maahantulomaksulle. Tämä thaimaalaiselle byrokratialle erittäin ominainen ajatus oli kuollut jo syntyessään.

Ajatus meni jotenkin niin, että kun ulkomaalainen diplomaatti tai työluvan omaava henkilö on ensin maksanut maahantulomaksun tulisi hänen lentokentällä jossain passintarkastuksen, matkatavaroiden jonottamisen ja tullin välillä mennä jonottamaan vielä sellaiseen palvelupisteeseen, jossa työlupa, diplomaattipassi tms. dokumentti esitetään ja saada sieltä todistus tai shekki, joka oikeuttaa hakemaan sen 300 bahtia jostain rahalaitoksesta. Kun korvaukseen oikeutettu sitten on selvittänyt, missä ko. rahalaitos sijaitsee, tulisi hänen vielä mennä sinne jonottamaan sitä 300 bahtiaan.

Kun otetaan huomioon ulkomaalaisen työvoiman maksavan työnantajille reilusti enemmän kuin sen 300 bahtia (n. 8 €) tunnilta, niin asianosaiset ulkomaalaiset ovat suhtautuneet ehdotukseen ja sen toimeenpanoa koskeviin ideoihin ymmärrettävän penseästi.

Taksijono on vielä yksi matkustajia varten kehitelty jonotustapahtuma Suvarnabhumin lentokentällä.

Toinen ongelmaryhmä ovat ne naapurimaiden kansalaiset, jotka tulevat Thaimaan puolelle päivittäin muutamaksi tunniksi esim. markkinatoreille tai maatiloille töihin. Peritäänkö heiltä maahantulomaksua, kuinka se peritään ja mistä sen voi hakea takaisin?

Thaimaalaisviranomaiset ovat kärkkäitä ilmaisemaan huolensa siitä, millaista vahinkoa joku huonosti käyttäytyvä taksinkuljettaja tai kovaotteinen järjestyksenvalvoja aiheuttaa Thaimaan maineelle matkailijoiden silmissä, mutta kyllä tällaisen hallitustason toheloinnin aiheuttaman mainehaitan ylittämiseen tarvittaisiin aika monta taksikuskia. Jälleen kerran on tullut todistettua, että suurin haittatekijä Thaimaan matkailulle ovat Thaimaan matkailuasioista päättävät thaimaalaisviranomaiset.