Lukijamme Mika (sukunimi toimituksen tiedossa) lähetti vihjeen, josta käy ilmi Chalongin poliisiboxissa toimittavan vanhalla kunnon thaimaalaisella periaatteella, jonka mukaan ulkomaalainen on aina väärässä.

Mika aloitti sähköpostinsa kertomalla Chalongin poliisiboxista löytyvän poliisin toimistotilojen lisäksi myös WC:n. Tämä osoittautui kertomuksen juonen kannalta oleelliseksi tiedoksi.

Sikäläisellä poliisilla kun on tapana pysäyttää kaikki ulkomaalaisten ajamat kaksipyöräiset ajoneuvot ja epäillä kuljettajan syyllistyneen ties mihin rikokseen tai laiminlyöntiin. Ratkaisuvaihtoehtoina tilanteeseen ulkomaalaiselle Mikan mukaan tarjotaan mahdollisuutta joko maksaa sakot heti paikan päällä tai siirtyä poliisiasemalle jatkotutkimuksia ja huume- sekä alkoholitestausta varten.

Keskustelu turistin ja poliisin välillä tapahtuu kännykän käännösohjelmaa käyttäen eikä turisti saa missään vaiheessa kommunikoida seurassaan mahdollisesti olevien muiden ihmisten kanssa.

Kartan alaosasta löytyvä Chalong Bay on erityisesti sukeltajien suosiossa.

“Ensimmäinen lause, älä valehtele mulle, haluatko oikeuteen”, Mika kirjoittaa.

“Pyytää ensin 30 000 bahtia , sitten minimi 10 000 bahtia. Kun olet okei hinnan kanssa, antaa poliisi jonkun turistin pahvisen kolmeen taitetun ajokortin ja näyttää kännykältään, että menet kylpyhuoneeseen ja laitat rahat ajokortin väliin, niin voit lähteä.”

Moporatsia.

Näin asia Mikan mukaan myös käytännössä toimii.

“Jonkun arabimaan ajokortti on taitettunakin yli kännykän kokoinen ja turisti menee sen kanssa vessaan, sitten antaa takaisin poliisille ja poliisin rahavilkaiisun jälkeen voit lähteä.”

Tuo äskeinen oli mitä ilmeisimmin Mikan oma kokemus, sillä sähköposti jatkuu seuraavasti:

“Ranskalaismies tuli juuri meidän jälkeen. Oli sähkötupakka mopon etulokerossa, jonka huomasivat. Alkoi neuvottelu 790 eurosta. Täysin järjestetty käteisrahastus, ensin kysyvät ajokorttia, sitten kv. ajokorttia, kun löytyy alkaa muu?”

Ilmeisesti lukijamme on seurannut poliisiboxin toimintaa jonkin aikaa, koska viesti päättyy seuraavaan kommenttiin:

“Toiminta ei onnistune monissa paikoissa, ei saa olla rahan annossa silmäpareja katsomassa. Miksi eurooppalainen ottaisi arabin kortin poliisilta, menisi vessaan ja antaisi kortin takaisin…”

Toki Phuket tai Chalong eivät ole mitenkään ainutkertaisia ilmiöitä näin toimiessaan. Viime talvena neljä bangkokilaista poliisia tuomittiin vankilaan sen jälkeen, kun he yrittivät kiristää taiwanilaisturistilta lahjuksia vankeuden uhalla. Poliisien epäonneksi taiwanilaisturisti, joka maksoi pyydetyt lahjukset, olikin taiwanilainen filmitähti, joka kotimaahan palattuaan tuli asian kanssa julkisuuteen.

Mikäli Charlene An olisi ollut joku tavallinen tallaaja Taiwanista, ei asiasta varmaankaan olisi noussut poliisien vangitsemiseen johtanutta kohua.

Syntynyt mediakohu oli sitä suuruusluokkaa, että silloisen poliisijohtaja Damrongsak Kittiprapasin oli pakko ottaa kyseisten poliisien toimet tarkemmin tutkittavaksi. Poliisit jäivät kiinni sakotuspaikalla olleen liikenteenvalvontakameran ja taiwanilaisen seurueessa olleen singaporelaismiehen todistajalausunnon perusteella.

Tämä lukijavinkki palkittiin Thaimaan Suomalaisen maksullisilla sisällöillä vuodeksi. Onko kenelläkään muulla vastaavanlaisia tai muita mielenkiintoisia kokemuksia Phuketin maisemista?