Satoja myanmarilaisia on paennut Thaimaan puolelle sen jälkeen, kun sotilashallituksen joukot ottivat yhteen etnisten kapinallisjoukkojen kanssa, kertoi uutistoimisto AFP torstaina 16.12.

Taistelut kareeniheimojen muodostaman Karen National Unionin (KNU) ja hallituksen joukkojen välillä alkoivat keskiviikkona Lay Kay Kawin kaupungissa lähellä Thaimaan rajaa. Myanmarissa on viime kuukausina nähty paljon mielenosoituksia, mutta edellisestä taistelukosketuksesta hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä on aikaa.

Torstaina oli paikallisissa lehdissä jo runsaasti valokuvia ihmisistä ylittämässä maiden välistä rajajokea. Thaimaalainen viranomainen, joka puhui AFP:lle sillä ehdolla, että pysyy kasvottomana ja nimettömänä, kertoi 700 ihmisen jo tulleen rajan yli Takin provinssissa. Kaikki ovat saaneet ruokaa ja väliaikaismajoituksen.

Myanmarilaiset ovat vallankaappauksen alkupäivistä alkaen vaatineet aiemmin vallinneiden olojen palauttamista maahan. Kuva helmikuun 9. päivältä.

Myanmarin puolella Naw K’nyaw Paw, Karen Women’s Organisationin pääsihteeri, kertoi yli tuhannen ihmisen jo päässeen rajan yli sen jälkeen, kun paikallisviranomaiset pääsivät neuvottelemaan thaimaalaisten viranomaisten kanssa.

– Olen kuullut niin kiväärien kuin tykkienkin laukauksia, kertoi Lay Kay Kawin lähikylässä asuva myanmarilainen, ja meidän kotikyläämme on tullut koko ajan lisää ihmisiä. Jotain 3.000 on jo täällä piileskelemässä.

Taistelut alkoivat keskiviikkona sen jälkeen, kun mediassa oli nähty raportteja hallituksen joukkojen tunkeutumisesta KNU:n alueelle ja ihmisten pidättämisistä siellä. Pidätettyjen joukossa on mm. Aung San Suu Kyin vallasta syöstyn hallituksen lainsäätäjiin kuulunut mies.

– KNU:n joukot ovat onnistuneet tappamaan ja haavoittamaan hallituksen sotilaita, kertoi KNU:n edustaja Padoh Saw Thamain Tun AFP:lle muttei yksilöinyt kuinka monta ja missä.

AFP ei kyennyt vahvistamaan tietoa mistään lähteestä eivätkä sotilashallituksen edustajat vastanneet uutistoimiston kommenttipyyntöihin.

Thaimaa seuraa Myanmarin tapahtumia suurin piirtein yhtä tarkasti kuin Suomi Venäjän tapahtumia. Syyt ovat samat. Yhteistä rajaa on reilusti yli 1.000 km.