Tammikuun 1. päivästä tuli Thaimaassa uuden vuoden päivä vasta vuonna 1941, kun maa kaksi vuotta nimensä Siamista Thaimaaksi vaihtamisen jälkeen päätti hylätä vuosisataisen perinteensä aloittaa uusi vuosi Songkranin ensimmäisenä päivänä, joka on 13.4.

Sanana songkran tulee alunperin sanskriitin kielestä, jossa se esiintyy muodossa sankranti. Sana merkitsee siirtymistä paikasta toiseen, muuntautumista tai suunnan muutosta. Tässä tapauksessa se on kuvannut auringon siirtymistä tähtikuviosta toiseen, kuten se silloisen käsityksen mukaan teki.

Songkranin yhteydessä nouseva tähtikuvio on Oinas astrologien kartassa ja monissa Kaakkois-Aasian ja Etelä-Aasian buddhalaisessa tai hindulaisessa maassa se on merkinnyt uuden vuoden tuloa. Thaimaa päätti luopua tavasta maan silloisen pääministerin, kenttämarsalkka Plaek Phibunsongkhramin aloitteesta, koska se halusi mukaan “sivistyneen maailman” vuosirytmiin.

Plaek Phibunsongkhram

Joissain lähteissä mainitaan siirtymän tapahtuneen vielä maan nimen ollessa Siam, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Maa muutti nimensä Siamiksi jo vuonna 1939, vaikka monissa länsimaissa sitä kutsuttiin Siamiksi vielä vuoteen 1949 saakka. Toinen maailmansota jälkiselvittelyineen piti maailmaa sen verran kiireisenä, ettei aasialaisessa maassa tapahtunutta nimenmuutosta heti huomattu. Thaimaan perustuslain uudistuksessa vuodelta 1949 puhutaan ainoastaan Thaimaasta.

Jo Siamin aikaan jotkut siamilaiset viettivät länsimaista uutta vuotta. Historiankirjoista käy ilmi kuningas Rama IV:n lähetelleen uuden vuoden toivotuksia länsimaisille ystävilleen jo 1866 kuultuaan heille koittavan uuden vuoden huomattavasti siamilaista uutta vuotta aikaisemmin.

Gregoriaaninen kalenteri silloisessa Siamissa otettiin käyttöön 1889, kun kuukausille annettiin thai -kieliset nimet. Aiemmin Siamissa oli ollut käytössä ensimmäinen, toinen, kolmas jne. kuukausi.

Kunigas Rama IV hallitsi Siamia vuosina 1851–1868.