Kun tulee maasta, jossa on Euroopan paras koulujärjestelmä, on aasialainen malli herättänyt uteliaisuutta.

Myös koulutusjärjestelmään tutustuessa, ammentaa itselleen paloja Thaimaan historiasta.

Ennen vanhaan, jos asuit maaseudulla eivätkä tulot olleet kummoiset, vain poikalapset kävivät temppelikoulun. 80-luvulla asiaan tuli muutos, jonka johdosta kaikilla lapsilla on mahdollisuus päästä kouluun, ja lain mukaan opin tietä tulee taivaltaa kolmevuotiaasta viisitoistavuotiaaksi asti. 

Maassa on myös muslimilapsille omat koulunsa, mutta ne ovat asia erikseen. 

Ensimmäiset 10-vuotta ovat edullisia, vanhempien tulee maksaa fee eli vero hallitukselle, joka on alle muutamaa tuhatta bahtia vuodessa. Myös koulupuvut sekä oppikirjat ovat vanhempien vastuulla, mikä nostaa koulutuksen hintaa. Tämä käytäntö on lukioon asti, ja mikäli et peri vanhempiesi ravintolaa, moottoripyöräkorjaamoa tai vastaavaa, tarvitset rahaa kouluttautuaksesi vaikka sairaanhoitajaksi tai lääkäriksi, minkä polun kukin valitsee.

Ystäväni kertoi, että Thaimaalaiskouluissa opetetaan 12 erilaista oppijaetta, ei kuitenkaan vastaavia askelia kuin Suomen AA-kerhoissa.

  1. Rakasta maatasi, uskontoasi ja kuningasta
  2. Ole kiitollinen ja lojaali
  3. Kunnioita aina toista ihmistä, hallitusta ja munkkeja sekä opettajaasi
  4. Opi aina uutta
  5. Pidä kiinni kulttuuristasi (jotta säilyy tuleville sukupolville)
  6. Ole rehellinen ja kiltti
  7. Opi olemaan demokraattinen 
  8. Kunnioita sääntöjä, lakeja ja vanhempia ihmisiä
  9. Seuraa kuninkaan filosofiaa
  10. Riittävyystalous, kuinka hallinnoida omaa taloutta (säästä rahaa, älä tuhlaa jotta ruokaa riittää, jaa omistasi)
  11. Ole vahva fyysisesti ja mieleltäsi
  12. Ole kiinnostunut muista ihmisistä ja omasta maastasi, sitten itsestäsi

Nämä kaikille opetettavat oppinuorat ovat jokaisen Thaimaalaisen tiedossa, ja näistä kuultuani ymmärsin paremmin, miksi ihmiset täällä ovat niin kovin erilaisia, kuin Euroopassa.  Vanhempien kunnioitus,  muiden huomioinen ja kulttuuriperinteiden vaaliminen opetetaan täällä jo lapsena. Myös muille jakaminen, muiden huomioiminen ja epäitsekkyys ovat suuremmassa suosiossa kuin Euroopassa. 

Thaimaassa harva varastaa, ja nämä luettuani ymmärsin paremmin, mistä kultturellit eroavaisuudet ja epäitsekkyys saavat alkunsa, ne opetetaan jo lapsena. Traditional Thai Culture on syvällä vanhemmissa sukupolvissa, mutta nuoremmat sukupolvet eivät kanna niitä niin innokkaina, esimerkiksi paikallinen uudenvuoden juhla.

Songkran on vuoden kuivimpana ajankohtana, mutta paikalliset heittelevät vettä turistihelvettien kaduille. Nuoremmat sukupolvet eivät tätä niinkään ymmärrä, mutta maaseudulla juhlaa vietetään vanhan kulttuurin mukaisesti, vesiastiasta vettä sormenpäillä hieman toisen olkapäätä kastellen ja temppelivierailu toteuttaen.

Temppelialueilta poistuu kenkien mukana hiekkaa joka kerta, ja paikallisen uuden vuoden aikaan hiekkaa palautetaan.  Myöhemmin tätä hiekkaa käytetään temppelin uudistamistarpeisiin.  Samuilla on suunnilleen 15-16 temppeliä. 

TIT