+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Kun Mae Hong Sonissa alettiin kopioida laosilaisten matkailuhitiksi osoittautunutta uimarenkaan varassa jokea alas ajelehtimista ei kukaan varmaan arvannut, millaiseen suosioon homma nousisi.

Turistimäärien sekä vauhdin ja vaarallisten tilanteiden jatkuvasti kasvaessa on viranomaisten ollut pakko ryhtyä toimiin edes alkeellisimpien turvamääräysten noudattamiseksi. Tähän saakka tilanne Pai -joella Mae Hong Sonissa on ollut sellainen, että turvamääräykset ovat koko ajan olleet olemassa, mutta kukaan ei ole tuntunut vaivautuvan niitä noudattamaan.

– Järjestäjien tulee nyt kieltää koskenlaskijoilta alkoholin juominen sinä aikana kun joella ovat, aloittaa TAT:n Mae Hong Sonin alueen johtaja Phanuwat Khatnak.

– Sääntö on ollut voimassa aiemminkin, mutta nyt sen noudattamista aletaan valvoa, hän jatkoi.

Mikäs sen mukavampaa kuin leppoisa kelluskelu hiljaa virtaavassa joessa.

– Toinen turvamääräys on yksi hengenpelastaja kymmentä ajelehtijaa kohti.

– Lisäksi näiden kelluntaretkien järjestäjien on rekisteröidyttävä Mae Hong Sonin turistipoliisin toimipisteessä. Turistipoliisin tehtävänä on varmistaa, että järjestäjien puitteet ja välineet ovat asianmukaisessa kunnossa, Phanuwat luetteli.

Vain viisi jokiretkiyritystä on tähän mennessä rekisteröitynyt turistipoliisille. Ne ovat Pai Authentic Travel, Magic Tubing, Duanden Travel, Revolution Pai sekä Back Trax Tour. Kaikki yritykset toimivat Pai -joen alueella. Muut alueen toimijat ovat viranomaisten mukaan cowboy -firmoja, jotka eivät juurikaan säännöistä välitä ja joiden toimiin nyt tullaan puuttumaan.

Vähän isompi ryhmä lähdössä jeepeillä yläjuoksulle päin. Taustalla näkyvä turistipoliisiauto kertoo siitä, että nykyään hommaa valvotaan.

Tilannetta Pai -joella ei ainakaan helpota internetin matkailusivustojen mainokset “reppureissaajien äärimmäisistä Pai -jokikokemuksista” tai “iltapäivänä, joka yhdistää ulkoilun ja rentoutumisen”. Hiljakkoin netissä julkaistulla videolla näkyy satoja auton sisärenkaan varassa jokea alas kelluskelevia retkeilijöitä, joista moni näyttää juovan olutta mennessään.

– Tieto Pai -joen tarjoamista elämyksistä alkoi toden teolla levitä vasta pandemiavuosien jälkeen, Phanuwat kertoo.

Joella harjoitettava “rengasmatkailu” on sallittua ainoastaan marraskuusta toukokuuhun, jolloin joen pinta on alhaisimmillaan. Vettä on suurin piirtein vyötärölle asti, joten kelluskelu jokea alaspäin on turvallista. Sadekausina joki saattaa olla jopa kolme metriä syvä.

Taas mennään.

Matkailupomo muistuttaa vielä, että Mae Hong Son on paljon muutakin kuin pelkkä Pai -joki.

– Kesäisin täällä voi tutustua paikallisiin ruokiin, erilaisia festivaaleja järjestetään ja terveysmatkailijoita varten meillä on kuumia lähteitä. Luontomatkailijoille on vesiputouksia ja erilaisia vaellusreittejä näköalapaikkoineen. Turistien lisäksi tämä on mitä mainioin paikka diginomadeille ja muille etätyöntekijöille.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: