Kirjoittaja, maakuntaneuvos Kimmo Kajaste, on Suomi-Seuran johtokunnan ja työvaliokunnan jäsen ja entinen päätoimittaja.

Ulkomailla asuvia äänioikeutettuja on yli 250.000!

Suomessa Satakunnan vaalipiiristä valitaan eduskuntavaaleissa kahdeksan edustajaa. Siellä on äänioikeutettuja selvästi vähemmän kuin heitä on ulkosuomalaisissa. Keski-Suomen vaalipiirissä on suunnilleen saman verran äänioikeutettuja kuin niitä ulkosuomalaisia, joilla on äänestämisen oikeus. Keski-Suomesta valitaan Suomen parlamenttiin kymmenen edustajaa.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan matemaatikko, kun huomaa, että ulkosuomalaiset ovat halutessaan merkittävä vaikuttajajoukko, joka äänioikeutta käyttäessään ja niin tahtoessaan ratkaisee monien kansanedustajien valinnan. Eduskuntavaaleissa 2015 ulkosuomalaisten äänestysprosentti oli vain 10,1.

Ulkosuomalaiset ovat asuinsijoillaan monessa mielessä Suomen kannalta vaikuttajia. He ovat merkittävä voimavara, kun puhutaan suomalaisuuden tunnetuksi tekemistä tai maakuvan vahvistamista.

Hallituksen ulkosuomalaisohjelmassa vuosille 2017-2021 todetaan totuudenmukaisesti: “Vireä ja toimiva ulkosuomalaisten verkosto hyödyttää monella tavalla Suomen elinkeino-, kulttuuri- ja poliittista elämää.” Näin on, olipa ulkomailla asuminen pysyvää tai vuoden kierrossa pitkäkestoista. Yhteisöllisyys ja verkostot toimivat ja vaikuttavat. Ei ulkosuomalaisia suotta tavata sanoa suomalaisuuden lähettiläiksi.

Myös paluumuuttajien merkitys on suuri, kun he tuovat muassaan Suomeen paljon ulkomailla omaksumaansa osaamista, tietoa ja taitoa.

Toivoa sopii, että ulkosuomalaisten tärkeys eri ulottuvuuksissaan oivalletaan kotimaan päätöksenteossa niin, että sanat ja julistukset muuttuvat ulkosuomalaisten arkea ja elämäntilanteita tukeviksi teoiksi.

Tässä tarvitaan yhteiskunnallista vaikuttamista. Ja äänestäminen on tietysti keskeinen tapa.

Pitkälti Suomi-Seuran sitkeän työn ansiosta on nyt saatu aikaan kirjeäänestys. Riippumatta siitä, missä päin maapalloa asuu, voi äänioikeutettu Suomen kansalainen ensi kertaa äänestää valtakunnallisissa vaaleissa kätevästi kirjeitse. Osallistuminen, vaikuttaminen on huomattavasti helpottunut.

Ulkomailla äänestäminen on ollut hankalaa. Se onkin suurin syy jättää äänioikeus käyttämättä. Nyt huhtikuun eduskuntavaaleissa helpottava kirjeäänestys lisää tasavertaisia mahdollisuuksia vaikuttaa ja tehdä demokratiasta entistä toimivampi myös muualla kuin kotimaassa asuvien kesken. Kirjeäänestys on mahdollista myös niille, jotka eivät vakinaisesti asu ulkomailla, vaan muista syistä ovat vaalien aikana poissa kotimaasta.

Myös monille kallis ja työläs perinteinen tapa on säilytetty. Kirjeäänestys tulee vihdoin sen rinnalle.

Ennakkoäänestäminen kirjeitse vaatii kyllä hieman aktiivisuutta, sillä sitä haluavan äänioikeutetun tulee tilata kirjeäänestysasiakirjat Suomesta ulkomaiseen osoitteeseensa. Helpoiten tilaus käy sähköisesti oikeusministeriön www.vaalit.fi/kirjeaanestys -sivustolta.

Muutosten ja epävakauden aikoina, ääriliikkeiden ja arvottomien tekojen maailmassa tarvitaan vahvoja viestejä demokratian puolesta. Yksi sellainen on äänestysmahdollisuuden käyttäminen ja vaikuttaminen siihen, mihin suuntaan kotimaata kehitetään.