Etelä-Korea on maailman suosituin paikka thaimaalaisille mennä laittomasti töihin.

Niiden 1.100 thaimaalaisen joukosta, jotka vuoden 2017 aikana käännytettiin jo raja-asemilta puutteellisten matkustusasiakirjojen vuoksi, oli Etelä-Korea ylivoimainen ykkönen halutuista kohdemaista. Viiden kärjessä ovat myös Malesia, Bahrain, Venäjä ja Qatar. Töihin noihin maihin thaimaalaisia houkuttelevat hyväksi tiedetyn palkkatason lisäksi yksityisten työnvälittäjien valheelliset lupaukset. Näiden työnvälittäjien “ansiota” on myös se, etteivät kaikki töihinmenot toteudukaan suunnitellulla tavalla. Esimerkiksi Suomen suurlähetystö Bangkokissa tekee arvokasta työtä thaimaalaisten marjanpoimijoiden työehtojen ja -sopimusten kanssa. Takavuosina kun Suomessakin oli sangen usein tilanne, jossa suomalaisyrittäjä vietiin käräjille thaimaalaisten työnvälittäjien valheellisten lupausten vuoksi.

Mutta aasiaan: Thaimaalaiset työntekijät eivät aina ymmärrä, että vaikka palkkataso jossain Etelä-Koreassa saattaakin olla luokkaa 30.000 bahtia kuukaudessa, niin myös eläminen siellä maksaa tuntuvasti enemmän kuin Thaimaassa. Kaikki suomalaiset, jotka ovat olleet töissä esimerkiksi Norjassa tai Sveitsissä tietävät, ettei sieltä nyt niin hirveän paljon enemmän käteen jää sen jälkeen, kun eläminen kohdemaassa on kustannettu.

Thaimaan suurlähettiläs Etelä-Koreassa, Saran Charoensuwan kertookin Bangkok Postille, että thaimaalainen ratkaisu yllätyksenä tulleeseen ongelmaan on jättää viisumit, verot ja muut kohdemaan pakolliset maksut ns. pystyyn ja elellä maassa laittomasti. Laittomien thaimaalaisten määrä Etelä-Koreassa on suurhlähettilään mukaan tuplaantunut viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana.

– Jos rangaistus on korkeintaan karkoitus ja maahantulokielto, niin kiinnijäämisen riskin ottaa tänä päivänä yhä useampi, suurlähettiläs kertoo.

Laittomien työntekijöiden ongelman vakavammasta puolesta hän mainitsee laittoman työntekijän turvattomuuden lain edessä. Moni “kotiapulaiseksi” tai “lastenhoitajaksi” hyvällä palkalla Etelä-Koreaan houkuteltu thaimaalainen päätyykin yllättäen prostituutioon.

– Minkäs teet, jos et poliisinkaan puoleen voi kääntyä?

Tätä se luvattu "kotiapulaisen" paikka sitten on.

Tätä se luvattu “kotiapulaisen” paikka sitten on.

Huijareita sosiaalisessa mediassa

Thaimaan DSI -poliisin (Department of Special Investigations) mukaan työnvälittäjähuijarit käyttävät kasvavassa määrin sosiaalista mediaa hyväkseen värvätessään hyväuskoisia thai -tyttöjä prostituoiduiksi Etelä-Koreaan.

Heille luvataan hyvää palkkaa, sosiaaliturva ja työterveydenhuolto, mutta totuus on sitten perille saavuttua sangen toisenlainen.

Ongelman laajuudesta saa kuvan, kun katsoo tilastoja. Thaimaan työvoimaministeri Adul Sangsingkeo kertoi thaimaalaisia olevan Etelä-Koreassa tänä päivänä noin 100.000, joista ainakin puolet on maassa laittomasti. 45 yksityistä työnvälitysfirmaa on joko menettänyt toimilupansa tai joutunut muiden sanktioiden kohteeksi yksin vuoden 2017 aikana. Ministeriö auttoi viime vuonna kaikkiaan 575 thaimaalaista, jotka olivat maksaneet yksityisille työnvälitysfirmoille palkkioita saamatta mitään rahojensa vastineeksi.