Suomen Ulkoministeriön määräämä viisumihakemusten käsittelykielto thaimaalaisille marjanpoimijoille on otettu yllättävän rauhallisesti vastaan alan piireissä.

Virallinen Thaimaa ilmoittaa työskentelevänsä aktiivisesti suomalaisviranomaisten kanssa pysyvän ratkaisun saamiseksi marjanpoimijoiden viisumiasiassa satokauteen 2025 mennessä, mutta marjanpoimijoiden edustajilta saatu kommentti oli yllättävän rauhallinen.

– Schengen -maita on jotain 25 ja kun yhteen niistä saa viisumin, niin pääsee joka ainoaan Schengen -maahan, sanoo nimettömänä pysyvä marjanpoimija, joka ensi kesänäkin on tulossa Suomeen ansaitsemaan kesän ja syksyn aikana koko vuoden palkan.

Nimellään ja kuvallaan hän ei tässä esiinny siitä syystä, että viisumihakemus erääseen toiseen Schengen -maahan on jo vetämässä. Nainen ei myöskään kommentoi sitä, minkä tyyppistä viisumia hän on hakenut.

Marjanpoiminta ja -poimijat ovat kovasti muuttuneet vuosien saatossa.

– Bangkokista voi lentää Suomeen niin monen Schengen -maan kautta, että yksi välilasku on pelkkä hidaste, ei mikään este. Finnair tässä taitaa olla suurin menettäjä, nainen sanoo.

Kaikki edelliset matkat Suomeen on tehty Finnairin suorilla lennoilla, mutta nyt täytyy ilmeisesti viisumiteknisistä syistä ottaa se ensimmäinen Schengen -leima jostain muusta maasta kuin Suomesta. Thaimaalaisnainen uskoo monen kokeneen marjanpoimijan toimivan samoin.

– Tieto suomalaisten asettamasta viisumihakemusten käsittelykiellosta levisi meidän keskuudessamme nopeasti ja nyt etsitään kovalla tohinalla tuttuja eri maista. Sellaisia, joiden nimiä voidaan käyttää viisumeja haettaessa. Vaikka miesystävinä tai jotain.

Thaimaalainen suunnittelee viettävänsä yhden yön siinä Schengen -maassa, joka hänelle viisumin myöntää ja lentävänsä saman välilaskumaan kautta takaisin kotimaahan, jahka syksy saa.

Suomeen pääsee ilman passia tai muutakaan henkilöllisyystodistusta, kun sanoo hakevansa turvapaikkaa, mutta auta armias, jos meinaat marjoja tulla poimimaan.

– Naurettavia tuollaiset viisumihakemusten käsittelykiellot. Itse olen käynyt Suomessa saman yrittäjän luona tekemässä vuoden palkkani jo useana vuotena peräkkäin enkä koe olevani millään lailla riistetty tai ihmiskaupan uhri. Mutta kaipa ne Suomen Ulkoministeriössä tietävät paremmin.

Nainen kertoo huononakin satokautena vieneensä kotiin vähintään 200.000 bahtia (n. 5.250 €) kaikkien kulujen jälkeen. Thaimaalaisen minimipalkka on kotiseudusta riippuen n. 9.500 bahtia (n. 250 €) kuukaudessa.