Siitä huolimatta, että ilmanlaatu Chiang Maissa luokiteltiin viime viikolla maailman saastuneimmaksi ja on tänäänkin 19.3. klo 07.25 maailman viidenneksi saastuneinta, ei hallitus katsonut aiheelliseksi määritellä sitä katastrofialueeksi.

Pääministeri Srettha Thavisin myönsi vastauksena suoraan kysymykseen, että hallitus katsoi katastrofialue -nimityksen haittaavan Chiang Main matkailuelinkeinoa niin paljon, että nimeämisestä luovuttiin.

“Katastrofialueeksi nimeäminen olisi omiaan ajamaan ulkomaalaiset turistit jonnekin muualle”, Srettha kirjoitti X -tilillään. “Etenkin ne, joiden vakuutus ei kata poikkeustila-alueilla sattuneita vahinkoja”, kirjoitus jatkui.

“Ilmansaasteongelmia voidaan käsitellä muillakin tavoin, joten hallitus päätti käydä ongelmiin käsiksi siten, että siitä koituu mahdollisimman vähän haittaa ihmisten elinkeinon harjoittamiselle”, kirjoitus päättyy.

Chiang Mai on sitä aitoa Thaimaata, jossa turistillekin riittää tekemistä ja näkemistä. Sinne kannattaa matkustaa loka-helmikuussa, kun ilmat ovat vähän kirkkaampia.

Jälleen kerran aitoa thaimaalaista tiedottamista parhaimmillaan. Chiang Mai on todellisuudessa katastrofialuetta, mutta sitä ei sanota ääneen, koska pelätään siitä olevan haittaa matkailulle ja samaan aikaan hämätään vakuutusyhtiöitä, jotta turistien matkavakuutukset pysyisivät voimassa myös Chiang Maissa. Toisinaan tuntuu siltä, että jopa venäläiset voisivat ottaa oppia thaimaalaisesta tiedotuskulttuurista.

Ensi töikseen hallitus on kuitenkin myöntänyt lisärahoitusta maan kansallispuistoja hoitavalle Department of National Parksille ja luonnonsuojelusta vastaavalle Department of Wildlife and Plant Conservationille metsäpalojen torjumista varten. Thaimaan hallitus ei aiemmin ole tällaista lisärahoitusta myöntänyt ja rahoitussumma on itse asiassa suurempi kuin mitä luonnonkatastrofien vaikutusten helpottamiseen yleensä myönnetään.

Chiang Main matkailualan neuvoston pj. Panlop Sae Jiew kertoi yli 52.000 matkailijan tulleen Chiang Maihin maaliskuun 1.-16. päivän välisenä aikana. Matkailutuloja alueelle tuli yli miljardin bahtin (n. 26,3 meur) verran. Alueen matkailuväki ei tunnu turistien terveydestä välittävän vaikka ilma on ajoittain paksumpaa kuin Lahoressa.

Chiang Main provinssista löytyy myös Thaimaan korkein kohta Doi Inthanon. Siellä kelpaa hengitellä.

– Mikäli Chiang Main provinssi julistettaisiin katastrofialueeksi nämä matkailutulot jäisivät saamatta ja meillä siitä huolimatta olisi nämä ilmanlaatuongelmat, hän sanoi.

Ihmisille haitallisia PM2.5 saastepitoisuuksia mitattiin maanantaina kaikkiaan 42 provinssissa. Näiden joukossa kaikki 19 pohjoisen provinssia.

Päivän pohjat veti Mae Hong Son, jossa riehuvat metsäpalot nostivat ilman PM2.5 pitoisuuden paikoin jopa 294 mikrogrammaan kuutiometrissä ilmaa. Pattayan vastaava luku tänä aamuna oli 42,5. Oman alueesi ilmansaastepitoisuuden voit tarkistaa täältä.