Kaikilla valtakunnan Big C -ostareilla on isosti tilaa. Niihin mahtuu iso osa isosta kansasta isoa rokotustoimenpidettä varten.

Oikeastaan se oli Rayongin Central Plaza -ostoskeskus, joka aloitti sarjan luovuttamalla tilojaan Rayong Hospitalin henkilökunnalle paikallisviranomaisten rokottamista varten. Kyseessä oli oikeastaan PR -temppu, jota niin Central -kauppaketjua kontrolloiva kuin kiinteistökaupassakin erittäin hallitsevassa roolissa Thaimaassa oleva Chirathivatin perhe todella tarvitsi. Ressukoiden omaisuuden arvosta kun on koronaviruspandemian aikana sulanut noin kolmannes ja sen seurauksena perhe on pudonnut Bloombergin ranking -listalla sijalle 20 Aasian rikkaimpien perheiden joukossa. Heikompaa voisi ihan säälittää tuommoinen köyhtyminen.

Sen sijaan todellinen päänavaus tuli ison Big C -ketjun isoilta miehiltä eli ketjun omistavalta BJC Groupilta, jotka tarjosivat kertaheitolla 54:ä noin 160:sta ostoskeskustaan rokotustarkoituksiin. BJC Group ei ikinä ole ihan napeilla pelannut. Tästä saatiin esimerkki edellisen kerran kymmenkunta vuotta sitten, kun BJC osti Carrefourin koko liiketoiminnan Thaimaassa. Ne entiset Carrefourit tunnetaan nykyään Big C Extroina.

Lisäksi BJC Group ilmoitti yhdistävänsä voimansa, ja toivottavasti myös rahansa, yli 40:n yksityisen yrityksen kanssa tarkoituksenaan järjestää rokotteet ja rokotukset niille 35 miljoonalle thaimaalaiselle, joille ei tähän tietoon ainakaan alkuvaiheessa tunnu rokotteita riittävän. Tavoitteena on joukkoimmuniteetin ja sen vaatiman 70 % rokotusasteen saavuttaminen mahdollisimman nopeasti. Täytyyhän kansan nyt ostoksille päästä.

Ulkomaalaisen ostovoiman maahan pääsemisen nopeuttaminen lienee niinikään liikkeellepanevana voimana BJC Groupin ajatuksissa. Mitä nopeammin joukkoimmuniteetti saavutetaan, sitä nopeammin myös Big C:n ostoskeskukset alkavat saada uusia asiakkaita ihan ulkomaita myöten.

42 suurin piirtein tämän kokoista ostoskeskusta vaihtoi omistajaa vuonna 2010, kun Big C osti Thaimaan Carrefourin.

Maan hallitus puolestaan hyväksyi tiistain 27.4. kokouksessaan 321 miljoonan bahtin (n. 8,7 meur) rokotehankinnan kiinalaiselta Sinovacilta. Rahalla saadaan vielä 500.000 rokoteannosta niiden jo ostettujen 2,5 miljoonan rokotteen lisäksi, jotka saadaan käyttöön samaan aikaan, kun Thaimaan oma rokotevalmistaja Siam Bioscene toimittaa ensimmäiset kuusi miljoonaa annosta valmistamaansa AstraZenecan rokotetta kesäkuussa.

Kesäkuun jälkeen Siam Bioscene ilmoittaa pystyvänsä toimittamaan 10 miljoonaa rokoteannosta kuukausittain vuoden loppuun saakka. Sekä Sinovacin että AstraZenecan rokotteet vaativat kaksi rokotuskertaa henkeä kohti, eli mikäli Thaimaassa aiotaan rokottaa omien kansalaisten lisäksi myös maassa oleskeleva ulkomaalaisväestö, niin semmoiset 140 miljoonaa rokoteannosta tarvitaan kaikkiaan.