Monet sisämaassa toimivat opettajat ovat alkaneet omaksua suomalaisoppeja, joiden ydinaluetta ovat löytämisen ilon ja innovatiivisten oppimismetodien tuominen kouluihin.

– Suomalaisen opetuskäytännön mukaan opettaja on mieluummin eräänlainen valmentaja tai tiedonhakemisen konsultti, kertoi Thaimaan Sisäministeriön aluehallinnon piirissä toimiva johtaja Sutthiphong Chuncharoen suomalaistyylisen opetuksen työpajaan osallistuneille opettajille.

Opettajia oli työpajaan tullut kaikkiaan 14 sisämaan provinssista ja se järjestettiin Bangkokissa 9.9. Kaikki olivat suomalaista peruskoulua vastaavien ala- ja yläasteiden opettajia, joita kiinnosti omien opetusmetodiensa kehittäminen perinteisen päähänpänttäämisen sijasta modernimpaan suuntaan.

Tällaiset työpajat on Thaimaassa aloitettu Sisäministeriön ja Opetushallituksen yhteistyöprojektina vuoden 2018 lopulla. Tässä neljännessä työpajassa mukana olleet kolme vihtiläistä opettajaa kertoivat thaimaalaisille kollegoilleen suomalaisista opetustekniikoista ja -tavoista.

Johtaja Sutthiphong kertoi jo tähän mennessä nähneensä positiivisia muutoksia niissä kouluissa, joiden opettajia on työpajoihin osallistunut.

– Tekemättä itsestään huomion keskipistettä läksyttämällä ja käskyttämällä ovat opettajat saaneet oppilaat löytämään oman oppimispotentiaalinsa ja tämä on johtanut myös onnellisempaan työskentelyilmapiiriin kouluissa, hän sanoi.

– Lisäksi oppilaat vaikuttavat selvästi aikaisempaa rentoutuneemmilta eivätkä pelkää esittää kysymyksiä tai omia näkemyksiään, mikä tähän saakka on ollut sangen harvinainen ilmiö thaimaalaisessa luokkahuoneessa, johtaja päätti.

Matikkaa ekaluokkalaisille. Thaimaalaisen maaseutukoulun luokkahuoneesta on high tech aika vähissä.

Kunnia niille, keille se kuuluu

Aivan ensimmäiseksi näistä uudenlaisista koulutusmetodeista alkoivat thaimaalaisviranomaisille kertoa From Zero to Hero -projektiinsa liittyviä tutkimustuloksia Petchabunissa esitellyt suomalais-thaimaalainen aviopari Dan ja Jo Rubinstein, joiden alkuperäinen ajatus oli luoda tasavertaiset oppimismahdollisuudet maaseudun köyhistä perheistä tuleville lapsille.

– Meille oli alusta saakka itsestään selvää, että projektin onnistumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää oli saada paikalliset viranomaiset innostumaan asiasta. Heidät piti ehdottomasti saada hankkeeseen mukaan, kertoi Dan Rubinstein Thaimaansuomalaiselle Zero to Hero -projektin kick off -tilaisuudessa kesällä 2016.

Kun hankkeeseen saatiin paikallisviranomaisilta vihreää valoa, otettiin projektiin mukaan Oulun yliopisto, jonka edustajia nähtiin myös projektin kick offissa Petchabunissa.

Todella vallankumouksellinen opetusprojekti alkaa lasten riittävän ravinnonsaannin turvaamisella jo vauvaiässä.

– Tutkimukset ovat osoittaneet lasten aivojen alkavan kehittyä hyvin nuorina ja mikäli he tuolloin eivät saa riittävästi ravintoa, vaikuttaa se aivojen kehitykseen ja juuri tässä vaiheessa noin kolmasosa lapsista jo menettää pelin, kertoivat Rubinsteinit projektistaan.

From Zero to Hero -projektista löydät lisää tietoa allaolevasta linkistä:

Zero-to-Hero koulutusprojekti etenee

Zero to Hero -säätiön omille nettisivuille pääset puolestaan tästä.