+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Suur-Bangkokin hallinto (BMA) on käynnistänyt kampanjan, jonka tavoitteena on houkutella ihmiset vaaliuurnille 22.5, kun uusi kuvernööri ja kaupunginvaltuusto valitaan.

Kampanjan kick-offia vetänyt BMA:n virkailija Khachit Chatchawanit kertoi hallintoalueen jokaisen 50 piirin järjestävän omia tapahtumiaan äänestysaktiivisuuden kohottamiseksi alueillaan. Alueelliset tapahtumat alkavat huomenna keskiviikkona 11.5. Bangkokin eteläosissa, jossa ainakin Bang Kae ympäröivine alueineen aloittaa vaalitapahtumien sarjan. Tapahtumat jatkuvat aina 20.5. saakka, jolloin järjestetään päätöstilaisuus Bangkok Art & Culture Centressä sekä CentralWorld -kauppakeskuksessa Pathumwanin alueella.

Kaikki Bangkokin 50 eri paikallishallinto-/äänestysaluetta keskittävät kampanjointinsa markkinatoreille ja kauppakeskuksiin, sillä vanha totuus on, että kaikki tapahtumat kannattaa viedä sinne, missä ihmiset jo valmiiksi ovat.

Suur-Bangkokin hallinto-/äänestysalueet.

Khachitin mukaan Suur-Bangkokin alueella on yli neljä miljoonaa äänioikeutettua asukasta, joiden tehtävänä pitkästä aikaa on valita hallintoalueelle uusi kuvernööri ja valtuusto. Bangkok ei varsinaisesti ole mikään provinssi, muttei myöskään kaupunki sanojen perinteisessä merkityksessä. Suur-Bangkokin hallintoalueella asuu enemmän ihmisiä kuin Bangkokin kaupungin rajojen sisällä, mutta kun erillistä provinssihallintoa ei ole, niin kaupunginjohtajan sijasta Bangkokilla on kuvernööri ja kaupunki, tai hallintoalue, rinnastetaan mieluummin provinssien kuin kaupunkien joukkoon.

Hallinnollisesti Bangkok kuuluu Thaimaan provinsseihin. Suur-Bangkokin vaikutusalue ulottuu kuitenkin Bangkokin provinssin rajojen ulkopuolelle Nonthaburin, Samut Prakanin ja Pathum Thanin provinssien puolelle. Nykyinen Bangkokin provinssi muodostettiin vuonna 1972, kun Thaimaan silloinen toiseksi suurin kaupunki Thonburi liitettiin Bangkokiin ja liitoksen yhteydessä muodostettiin Bangkokin provinssi.

Kartallamme aikoinaan Bangkokista joen toisella, historiallisista syistä Ayutthayan puolella sijaitseva Thonburi on nykyään Suur-Bangkokin hallintoalue nro 15.

Auringonlaskun aikaan voi vielä tänäkin päivänä kuvitella, miltä muinainen Thonburi on joskus näyttänyt.

Äänioikeutettuja vaaleissa ovat kaikki viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävät bangkokilaiset. Bangkokilaisuus tarkoittaa vaaleissa sitä, että on asunut ja rekisteröitynyt asukkaaksi Suur-Bangkokin hallintoalueella sijaitsevaan osoitteeseen. Yhtäjaksoista asumisaikaa tulee äänestysoikeuden saavuttamiseksi olla takana vähintään vuosi.

Äänestysaikaa on tasan yksi päivä, eli 22.5. Vaalihuoneistot ovat avoinna klo 8-17.

Suur-Bangkokin hallintoalueeseen liittyy sellainenkin ihmeellisyys, että sen käytännön vuosibudjetti on suorastaan käsittämättömän pieni. Virallinen luku, 80 miljardia bahtia (n. 2,2 mrd €), vaikuttaa etenkin Thaimaan hintatasossa aivan passelilta luvulta, mutta kun siitä vähennetään julkisen hallinnon palkat ja muut henkilöstökulut, niin 75 % budjetin loppusummasta on jo käytetty ja varsinaista käyttöpääomaa jää normaalioloissakin enää 20 miljardia bahtia (n. 505 meur). Kun tästä summasta vähennetään vielä koronapandemian mukanaan tuomat lisäkulut, jäi BMA:n hallintoalueelle sen varsinaista toimintaa varten ainoastaan vähän yli 10 miljardia bahtia (n. 260 meur).

Lumphinin puiston uudistustyöt rahoitettiin pitkälti valtion varoin. Kuvamanipulaatio suunnitelmasta.

– Ei sillä summalla mitään investointeja tehdä, sanoo riippumaton kuvernööriehdokas Sakoltee Phattiyakul, joka puhuu kokemuksesta.

Sakoltee on entinen Bangkokin varakuvernööri, joka sanoo BMA:n tarvitsevan mitä pikimmin lisätuloja, jotta rahaa riittäisi muuhunkin kuin katujen kunnossapitoon ja viemäriverkoston korjaamiseen. Hän onkin koko kampanjansa aikana jaksanut muistuttaa Bangkokin alueen viimeaikaisten kehittämishankkeiden, kuten puistot ja kanaalit, olevan valtion rahoittamia kehitysprojekteja eikä suinkaan BMA:n, jolla hänen sanojensa mukaan ei yksinkertaisesti riitä raha moiseen.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: