Bangkok Postin mukaan bahtin arvo dollariin nähden on laskenut niin paljon, että yksi dollari on tänä päivänä jo 37.1 bahtia.

Uutinen kiinnitti toimituksen huomion siksi, että Suomen Pankin valuuttakurssien mukaan 16.9. klo 11.00 yksi euro oli dollarin kanssa samanarvoinen, mutta toisaalta yksi euro oli ainoastaan 36,816 bahtia. Siis dollari on euroon nähden saman arvoinen, mutta bahtiin nähden paljon vahvempi?

Sitten tullaan vielä siihen, että tuo 37,1 on se bahtin arvo, jolla käytännössä käydään kauppaa kv. valuuttamarkkinoilla, kun Thaimaan keskuspankki Bank of Thailand vielä torstaina 15.9. noteerasi dollarin arvoksi 36,714 dollaria, joka noteeraus olisi hyvin linjassa Suomen Pankin noteerauksen kanssa, mutta jolla ei ole mitään tekemistä käytännön kanssa.

Euron keskimääräinen myyntikurssi on Thaimaan keskuspankin mukaan 36,964, mutta ostamaan thaimaalaiset suostuvat sitä ainoastaan kurssilla 36,0991. Jälleen ollaan dollarin alapuolella niin, että roikaa.

Wanhoina hywinä aikoina näillä euroilla sai n. 1,5 kertaa enemmän bahteja kuin näinä aikoina.

Joku voi nyt kysyä, että mitä merkitystä noilla pilkun jälkeisillä numeroilla on joten me vastaamme valuuttakurssien seurannan olevan ihan hyödyllistä hommaa esimerkiksi asuntokauppoja tehdessä.

Otetaan esimerkki kahden miljoonan bahtin hintaisesta kaksiosta. Dollareilla ostettuna sen saa tänä päivänä hintaan 53.908 dollaria, mutta euroilla maksettuna hinta Thaimaassa onkin 55.403 euroa. Eli jos ensin vaihtaa euronsa dollareiksi Suomessa kurssiin 1:1, niin asunnon hankintahinnassa säästää 1.495 euroa, millä rahalla jo kummasti lentää Helsingin ja Bangkokin väliä. Tai sitten sen voi käyttää jotenkin holtittomasti. Sama asunto tulee silti hankittua.

Muita kummallisesti käyttäytyviä Aasian valuuttoja ovat tällä hetkellä NatWest -pankin markkinastrategi Galvin Chian mukaan Malesian ringgit, joka tuotti meillekin sangen miellyttävän yllätyksen viime reissulla Penangissa, Etelä-Korean won ja Taiwanin dollari. Niiden kurssikehitystä verrattuna euroon, dollariin ja bahtiin kannattaa alkaa seurata. Jos ei muuten, niin mielenkiinnosta.

Epätoivoisimmat valuuttapelurit käyvät rahanvaihtopisteillä joskus aseen kanssa, niin kuin tässä vaihtopisteessä Phuketin Patong Beachillä viime helmikuussa.

Thaimaan asuntomarkkinoilla on tänä päivänä todelliset ostajan markkinat. Talouspakotteet sekä venäläispankkien maksuliikenteen jäädyttäminen ovat johtaneet siihen, että venäläisen keskiluokan on pakko loihtia jostain käteistä rahaa ja se merkitsee sitä, että heidän omistamansa asunnot Thaimaassa ovat nyt myynnissä aivan pilkkahintaan.

Jos pidetään esimerkkinä sitä kahden miljoonan bahtin kaksiota, niin hyvin moni venäläinen on ostanut sen aikoinaan kahdella miljoonalla ruplalla, kun bahtin ja ruplan kurssit olivat yhtenevät. Tänä päivänä Bank of Thailandin ostonoteeraus ruplalle on 0,61.

Toisin päin käännettynä se merkitsee sitä, että veli venäläinen voi myydä sen kahdella miljoonalla ruplalla ostamansa asunnon tänä päivänä reilulla 1,2 miljoonalla bahtilla ja saa silti alkuperäisen sijoituksensa takaisin.

Vuosina 2011-2015 valmistuneiden asuntojen joukosta voi tänä päivänä tehdä todellisia löytöjä. Istutukset ovat jo kasvaneet, talon kunnossapidon taso on nähtävissä ja taloyhtiöllä on taloudellista historiaa, josta näkee, missä hantissa yhtiö on.

Vaikkei se bahtin kurssi euroilla eläviä juuri nyt suosikaan, niin nyt on hyvä hetki muistaa, että toisen tappio on aina toisen voitto. Kannattaa kysellä venäläisten asuntoja myyviltä välittäjiltä, mihin hintaan niitä on tarjolla.