+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Thaimaan bahti on tällä hetkellä heikoimmillaan vuoden 2022 aikana.

Thaimaalaiset valuutta-alan toimijat määrittelevät bahtin arvon aina suhteessa Yhdysvaltain dollariin, mutta koska dollarin ja euron välinen suhde pysyy suhteellisen vakaana, niin voidaan yleistää samojen lainalaisuuksien päteminen myös bahtin suhteessa euroon. Puhutaan tässä yhteydessä nyt kuitenkin dollareista. Muuttakoon euroiksi ken haluaa.

Kulunut viikko alkoi Thaimaan bahtille alhaisimmissa merkeissä viiteen vuoteen, kun yhden dollarin ostamiseen tarvittiin 34,62 bahtia. Thaimaalaisia lohduttanee hieman se, että kurssikehitys on ollut täysin linjassa muiden Kaakois-Aasian maiden valuuttojen kanssa.

Vielä helmikuun 18. päivänä yhden dollarin sai 32,11 bahtilla eikä hirveän kaukana ole sekään aika, kun suorastaan pelättiin dollarin arvon putoavan alle 30 bahtin ensimmäistä kertaa historiassa. Näin ei kuitenkaan vientiyritysten onneksi käynyt, vaan kurssikehitys kääntyi hiljalleen kohti normaaleja lukemia.

Maaliskuun 28. päivänä yhden dollarin sai 33,7 bahtilla ja yli 34 bahtin mentiin huhtikuun lopulla. Markkina-analyytikot selittävät ilmiötä sillä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut valuuttamarkkinoilla tilanteen, jossa suositaan vahvoja ja varmoiksi tiedettyjä valuuttoja. Tämä on heikentänyt bahtin arvoa suhteessa niin dollariin, euroon kuin puntaankin. Suurimpina kärsijöinä vallitsevasta tilanteesta esitellään Aasian maista Japani, jonka jenin arvo on laskenut dollariin verrattuna 12 % ja Malesia, jonka ringit on laskenut 3,9 %. Vähiten ovat kärsineet Indonesian rupia, 2 %, sekä Singaporen dollari, 3 %. Thaimaan bahtin arvon alennus on prosenteissa ilmoitettuna 3,4 %.

– Thaimaa avautuu koko ajan ulkomaalaisille turisteille enemmän ja enemmän. Sen on pakko aikaa myöten alkaa vaikuttaa myös bahtin arvoon, sanoo DBS -pankin valuutta- ja luottostrategi Chang Wei Liang.

Bahtin odotetaan laskevan vielä jonkin verran vuoden toisen neljänneksen aikana, mutta pysyttelevän haarukassa 34-35 bahtia/dollari. Bahtin nousun odotetaan alkavan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla etenkin Yhdysvaltain dollariin nähden dollarin alkaessa hiljalleen heiketä valuuttamarkkinoiden sopeutuessa Euroopassa vallitsevaan tilanteeseen. Jatkuu sota tai ei, niin dollari heikkenee joka tapauksessa.

Muutenkin vaikeita valuuttamarkkinoita ovat nyttemmin tulleet sekoittamaan vielä kryptovaluutatkin.

Myös erilaisten logistiikkaketjujen jaloilleen pääseminen tulee vaikuttamaan bahtin arvoon jatkossa maan vientituotteiden pääsyn maailmanmarkkinoille helpottuessa ja ennen kaikkea halventuessa. Tämä tulee nostamaan bahtin arvoa viimeistään vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä, kun turistisesonki Thaimaassa taas alkaa.

Krung Thai -pankin valuuttamarkkinastrategi Poon Panichpibool ennakoi bahtin arvoksi vuoden 2022 lopussa sellaiset 32,50-32,75 yhtä dollaria kohti.

Suomeksi sanottuna tämä kaikki tarkoittaa sitä, että mikäli aiot siirtää ensi talvea varten rahaa thaimaalaiselle pankkitilillesi, niin nyt alkaa olla aika tehdä niin.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: