Thaimaan perustuslain mukaan sama ihminen voi toimia pääministerinä korkeintaan kahdeksan vuoden ajan.

Prayut Chan-O-Cha (pikkukuva) nimitettiin maan pääministeriksi muutama kuukausi sotilasvallankaappauksen jälkeen elokuun 24. päivä vuonna 2014. Tämä päivämäärä on pohjana 99 henkilön allekirjoittamalle vaatimukselle, jonka mukaan Prayutin tulisi viimeistään tuona päivänä erota virastaan, mikäli hän kunnioittaa maan perustuslakia. Allekirjoittajien joukossa on sekä akateemisten alojen että liike-elämässä toimivia ihmisiä.

Myös suurin oppositiopuolue Pheu Thai on ilmoittanut kantanaan, että Prayutin laillinen pääministerikausi loppuu 24.8, jonka jälkeen hän on toiminut maan pääministerinä kahden vaalikauden ajan. Yhteensä kahdeksan vuotta.

Sotilasvallankaappauksen jälkeen Thaimaassa oli pitkään rauhallista, mutta viime vuosina on Bangkokin kaduilla nähty rajujakin mielenosoituksia.

Asia ei kuitenkaan ole aivan noin yksinkertainen.

Ensinnäkin sotilasvallankaappauksen jäljiltä edelleen maata hallitsevat kenraalit (= päähallituspuolue Palang Pracharath) muistuttavat, että vuonna 2014 he nimenomaan kaappasivat vallan. Ei siinä mitään vaaleja pidetty, joten näin ollen Prayutin ensimmäinen vaalikausi alkoi vasta vuoden 2019 vaaleista ja edessä on vielä toinenkin kausi, mikäli Prayut valitaan uudelleen pääministeriksi seuraavissa vaaleissa. Tähän tietoon vaalit järjestetään “alkuvuodesta 2023”.

Toinen juttu on sitten se, että Thaimaa sai uuden perustuslain vuonna 2017 ja mikäli ne kaksi vaalikautta lasketaan vasta siitä lähtien, niin Prayut on jälleen ollut pääministerinä vasta yhden vaalikauden ajan uuden perustuslain säätämisen jälkeen. Tai mikäli kahdeksan vuotta lasketaan vuodesta 2017, niin se yltää vuoteen 2025 ilman, että siinä kenelläkään on mitään nokan koputtamista.

Thaimaalainen äänestyslippu vuodelta 2014.

Asia on jo pitkään ollut Thaimaan perustuslakituomioistuimen käsiteltävänä, mutta siitä suunnasta ei ole kuulunut minkäänlaisia kannanottoja asiaan liittyen. Ehkä kenraalin pelko on viisauden alku thaimaalaisessa tuomioistuimessakin?