+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Koh Yao Yai on vähintäänkin päiväretken arvoinen, mutta voi siellä viipyä pitempäänkin.

Saariretkemme alkoi Bang Rong Pieriltä, josta Yao Yain saarelle pääsee joko pikaveneen tai pitkähäntäveneen kyydissä. Bang Rongilla olevasta lipunmyyntipisteestä voi ostaa piletin joko Koh Yao Yaille tai hieman kauempana sijaitsevalle Koh Yao Noille, joka nimensä mukaisesti on saarista se pienempi.

Pikavenekyyti maksaa 200 bahtia ja pitkähäntäveneellä pääsee määränpäähän 150 bahtilla. Vaikka pikavene lyhyemmästä matka-ajasta johtuen näyttääkin olevan saarille pyrkijöiden suosiossa, niin paikallisten suosituksista valitsimme edullisemman ja hitaamman vaihtoehdon, sillä sen sanottiin olevan mukavamman ja kuvaajalle huomattavan paljon paremman vaihtoehdon kuin röykkyinen pikavenekyyti. Eikä se pitkähäntävenekään sitä väliä seilannut kuin n. 50 minuuttia.

Tältä Paradise -hotellin kartalta näkyy paitsi se, kuinka Koh Yao Noille pääsee meriteitse sekä Phuketilta että Krabilta, niin myös Bang Rong Pierin sijainti Phuketilla. Bang Rongilta veneet matkaavat aivan Yao Yain pohjoiskärjessä olevaan Klong Hian laituriin, josta jatkavat Yao Noille.

Kuten otsikostakin voi päätellä, ei perillä tunneta sanaa kiire. Yksi ainoa tie vie saaren ympäri ja kulkemisvaihtoehtoja on patikoinnin lisäksi kolme:

  1. Vuokramopon saa päiväksi hintaluokassa 250-300 bahtia, ellei se sesongin ajaksi ole muuttunut. Automaattivaihteiset menopelit ovat hieman kalliimpia kuin jalkavaihteiset.
  2. Lavataksillakin pääset minne haluat ja kyydin hinta on neuvoteltavissa kuljettajan kanssa.
  3. Vuokraa auto tai lavataksi päivä- tai tuntihinnalla. Suosittelemme ehdottomasti lavataksia, sillä sen tuntihintaan sisältyy paitsi kuljettaja, niin myös paikallinen opas samassa paketissa.

Saaren ulkopuolella eli merellä liikkumista varten löytyy vaihtoehtoja (veneen) laidasta laitaan. Vuokraamallasi veneellä voit poiketa esimerkiksi Rainbow Lobster -hummerifarmeilla suurin piirtein Yao Yain ja Yao Noin puolivälissä. Farmeja on noin kymmenkunta ja siellä voit varautua pieneen yllätykseen. Ne hummerit ovat nimittäin paljon isompia, kuin mitä ainakaan Pohjolan poika osasi kuvitella.

Tässä muodossa hummeri on parhaimmillaan, sanovat meribiologit mitä hyvänsä.

Hummeria myydään farmeilta noin 3.000 bahtin kilohintaan, mikä on reilusti halvempaa kuin paikallisissa ravintoloissa, mutta ei niiden ravintoloidenkaan hintatasoa tarvitse yhtään ujostella. Esimerkistä käyköön monien paikallisten suosittelema Baan Rim Nam Restaurant, jonka tarjonta muodostuu etupäässä paikallisten kalastajien saman päivän saaliista ja hintataso varjoisassa ravintolassa on erittäin kohtuullinen. Ruokaa saa myös mukaan tai jopa hotellillesi toimitettuna!

Rantasuosituksemme olkoon Laem Haadin niemellä. Pehmeänvalkoinen hiekka tekee täyttä oikeutta kristallinkirkkaalle merivedelle. Paikka on kuin elokuvista ja sitä se onkin. Mikäli olet nähnyt leffan nimeltä The Mechanic Resurrection, niin juuri tämä paikka esiintyy elokuvan alussa, vaikka teksti väittääkin sen olevan Koh Lipen saarella. Taas kerran yksi kuva voi valehdella enemmän kuin tuhat sanaa.

Saaren kansallisruokana voitanee pitää 30 bahtin hintaista Khanom Ba Bin Ja Ree -nimistä snackia. Ei yhdestä sellaisesta juuri miksikään tule, mutta hyvältä tuo maistuu. Ostettiin sitten useampia hyvän matkan toivotusten ja kiitosten saattelemina. Onneksi meillä oli tuntitaksalla vuokrattu lavataksi kuljettajineen kyytimiehenä. Muuten olisi varmasti tämäkin makuelämys jäänyt kokematta.

Koh Yao Noin puolella kannattaa käydä katsastamassa ainakin näitä tippukiviluolia.

Kaupunkisisseille tiedoksi, että kapitalistinen hapatus on tuonut saarelle myös 7/11 -myymälän tunnelmaa droppaamaan, joten olette turvassa täälläkin.

Auringon laskiessa ja hotellille palatessa tiesi oikeasti tehneensä ja nähneensä jotakin. Tuloilta kun oli kulunut tyypilliseen tapaan lähimmässä baarissa mökeltäessä ja huikeita suunnitelmia viritellessä. Nyt edes osa niistä oli saatu toteutettua ja huomenna olisi sitten Yao Noin vuoro.

Paikallisista ihmisistä vielä sen verran, että ovat erittäin ystävällistä ja auttavaista porukkaa. Neuvovat hintojen suhteen ja opastavat mielellään paikkoihin, joista itse ovat saarellaan ylpeitä. Thaimaan Suomalaisen ehdoton tärppi Phuketiin matkaaville. Tänne sitä kelpaisi ihmisen asettua, jos niinkun noin tota rahua olis…

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: