+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Pattayan viranomaiset ovat jättäneet oikeuden päätettäväksi, pitääkö kaikkiaan 39 liian kauas merelle levittäytyneen lomakohteen alkaa purkutoimiin.

Kaikki juontaa juurensa vuoden 2014 sotilasvallankaappaukseen ja sen jälkeiseen sotilashallituksen, viralliselta nimeltään National Council of Peace & Order (NCPO), aikaan. Kun puhuttiin uudesta, sotilaallisesta kurista ja järjestyksestä Thaimaassa, nousivat esiin myös ilman lupaa rakennetut talot, ravintolat, majoitusliikkeet jne. Pattayalla mm. koko Walking Streetin merenpuoleinen alue kuuluu näihin alueisiin.

Tehdäkseen kaiken maailman saivartelusta ja vuosikymmeniä jatkuneista oikeudenkäynneistä kertaheitolla lopun, antoi sotilashallitus mahtikäskyn vuonna 2017. Käskyn mukaan kaikki ennen vuotta 1994 rakennetut rakennukset saivat jäädä paikoilleen ilman, että niiden rakennuttajia sakotettiin tai muutenkaan rangaistiin millään tavalla. Määräys astui voimaan samantien kaikkialla maassa. Kolikon kääntöpuoli oli sitten se, että vuonna 1994 ja sen jälkeen luvattomasti rakennetut rakennukset piti purkaa rakennuttajan omalla kustannuksella.

Ainakin Pattayan kaupungintalolla on nyt herätty huomaamaan, että näin koronavirusaikaan on hyvä alkaa lain kirjainta tosissaan toteuttaa, kun missään ei ole ketään. Siispä toimeksi.

Joku Walking Streetin alue uusine kehityssuunnitelmineen oli kaupungintalolle vielä ns. helppo nakki, koska siellä tiedettiin tarkasti, mitä lupia alueelle on myönnetty ja koska. Koh Larnin saarella tilanne on sitten vähän ongelmallisempi.

Thaimaassa on yleisesti tunnettua saarilla vallitsevan jos ei nyt aivan omat lait, niin ainakin lakien paikalliset tulkinnat ja soveltamiset poikkeavat suuresti niiden mannermaisesta hengestä. Noin kauniisti sanottuna. Lähes minkä tahansa saaren paikallinen satraappi on aika lailla oma herransa, jota eivät Bangkokin päätökset suuremmin pääse hetkauttamaan.

Marine Departmentin virkamies osoittaa kädellä rakennuksia, joiden epäillään tulleen rakennetuiksi ilman asiaan kuuluvia lupia.

Koh Larnin saaren asioista päättävä neuvosto on elin, joka sangen itsenäisesti tekee päätöksiä esimerkiksi saaren sulkeutumiseen ja avautumiseen liittyen eikä siellä päin ole tapana ollut muutenkaan isommin kysellä Pattayan kaupungintalolta, mitä saarelaiset saavat tehdä ja mitä eivät. Niinpä luotettavan tiedon saaminen esimerkiksi saaren rakennuskannan iästä on toisinaan kaikkea muuta kuin helppoa. Sen päälle kun vielä pitäisi alkaa selvittää tuntemattoman ikäisen rakennuksen lupa-asioita, niin…

Pattayan Marine Department päätti jo poikkeustilan alkaessa ottaa härkää sarvista ja lähetti otsikossa mainituille 39 majoitustoimintaa harjoittavalle yritykselle haasteen, joka velvoitti ne oikeustoimien uhalla selvittämään rakennuslupa-asioitaan. Haasteen valitusaika on aikoja sitten mennyt umpeen ja nyt on tullut oikeuden aika päättää saamattomien selvitysten nojalla, kenen pitää ryhtyä purkutöihin ja kenen ei. Koh Larnilta kun ei ole kuulunut hiiskaustakaan näihin lupa-asioihin liittyen.

Marine Departmentin päällikkö Ekkarat Khantharo on jo ennakkoon ilmoittanut julkisuuteen osastonsa ryhtyvän toimiin oikeuden päätöksen mukaisesti. Oli se millainen tahansa.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: