Kiinalaisten kieltäydyttyä toimimasta enää muun maailman roskakorina, on muualta maailmasta tulevalle jätteelle haettu uusia sijoituspaikkoja. Thaimaa on nyttemmin yksi niistä, kertoo uutissivusto Thai PBS.

Vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana Thaimaahan tuodut 260.000 tonnia jätettä pitävät sisällään 52.200 tonnia elektroniikkajätettä eli juuri sitä, mistä Kiina ensimmäiseksi kieltäytyi. Vertailun vuoksi, koko vuoden 2017 aikana Thaimaahan tuotiin vain 116.000 tonnia jätettä muualta maailmasta. Thaimaan tullin mukaan syy kasvaneisiin jätemääriin löytyy juuri Kiinasta, josta valtaosa jätteestä nykyään tuodaan. Elektroniikka- ja muovijätettä. Tämä tuskin on linjassa Thaimaan hallituksen julkistaman pyrkimyksen kanssa puolittaa merialueillaan lilluvan muovijätteen määrä. Vai liekö tarkoituksena korvata muovijäte elektroniikkajätteellä?

Tullin mukaan se on aloittanut kaikkien vähänkin epäilyttävien konttien tehotarkastukset ja käännyttänyt viimeksi tarkastamastaan 73 kontista 40 takaisin lähtömaihinsa sen jälkeen, kun viisi Thaimaassa toimivaa jätteiden lajittelukeskusta menetti toimilupansa rikottuaan maahantuontisäädöksiä. Jätteiden vienti, tuonti, kuljetus ja varastointi on nykyään maailmalla niin suuri bisnes, että yrittäjää löytyy melkein saman verran kuin käytettyjen autojen kauppiaita. Molemmilla aloilla osa yrittäjistä on kunnollisia ja osa ei.

Yleisin jätteen salakuljetusyritys Thaimaassa on tullin mukaan sellainen, että ilmoitetaan kontin sisältävän metallijätettä, vaikka siellä onkin elektroniikkajätettä. Tullille tämä on sikäli ongelmallista, että metallijätteen alle piilotettu elektroniikkajäte vaatii aina kontin avaamisen ja fyysisen tarkastuksen ennen kuin se paljastuu. Syy siihen, että metallijäte menee tullista läpi helpommin kuin elektroniikkajäte on se, että metallijätteen uusiokäyttö on helpompaa kuin elektroniikkajätteen.

Metallijätteen sekaan pakattua elektroniikkajätettä.