Eastern Seaboardin aluetta pidetään Thaimaan talouselämän lippulaivana. Alue käsittää Bangkokista Rayongiin ulottuvan rannikkoalueen kolmen eri provinssin, Chachoengsaon, Chonburin ja Rayongin, alueella. Nyt tälle alueelle on hyväksytty kaikkiaan 989 miljardin bahtin (n. 25 mrd €) suuruinen investointisuunnitelma.

Laitetaan tähän alkuun kartta selvittämään mistä alueesta tässä jutussa puhutaan:

kartta

Investoinnit tullaan toteuttamaan kolmessa vaiheessa: kiireellisinä, välittöminä ja pitkän tähtäimen investointeina.

Kiireellisiksi luokitellut investointikohteet, joiden yksi tehtävä on houkutella lisää ulkomaisia investointeja Thaimaahan, on tarkoitus saada alkuun vielä vuoden 2018 aikana. Näiden yhteydessä on puhuttu eri teollisuuden aloista, jotka käsittävät mm. seuraavan sukupolven autoja valmistavaa teollisuutta ja niiden alihankintaa, terveydenhoitoturismia, bioteknologiaa, elintarviketeollisuutta, teollisuusautomatiikkaa sekä U-Tapaon kentän uudistustöiden myötä myös ilmailualan tarpeisiin tuotettavia tuotteita ja palveluita.

Välittömien investointien aloitusaikataulu osuu vuosien 2019 ja 2021 haarukkaan ja ne kohdistuvat lähinnä liikenneyhteyksien parantamiseen.

Pitkän tähtäimen investointisuunnitelma käsittää vuodesta 2022 alkaen toteutettavat satsaukset infrastruktuuriin. Taas kerran on Eastern Seaboardin alueen asukkaille luvassa työtä ja leipää vuosiksi eteenpäin.

30 % kaikista hankkeista on tarkoitus toteuttaa Thaimaan valtion rahoilla ja 59 % tulee olemaan yhteisyrityksiä, joissa toisena osapuolena on valtion omistama ja toisena osapuolena yksityinen yritys. Valtion yritykset vastaavat yksin 10 % osuudesta investoinneista ja armeijan osuus on yksi prosentti lähinnä Sattahipin alueella. Yksi prosentti saattaa näyttää tuossa porukassa pieneltä, mutta täytyy muistaa investointien mittaluokka. Prosenttikin koko potista on melkein 10 miljardia bahtia (n. 256 milj. €). Yksityiskohtaisemmin investointikohteet ja niiden aikataulu selviää alla olevasta taulukosta:

EEC tulee sanoista Eastern Economic Corridor.

EEC tulee sanoista Eastern Economic Corridor.

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: