Tuli marraskuu 2012 ja sen mukana aika käydä katsomassa, kuinka keväällä ostamani asunnon rakennustyöt edistyivät. Samalla sain kuulla rakennuttajalta tärkeitä asioita rakennusprojektin taustoista. 

Torstaina 01.11.2012 vallitsi Siam Orientalin toimistolla hilpeä tunnelma. Olivat saaneet rakennuttajan kolmannen kerrostaloprojektin eli Siam Oriental Gardenin luovutusvalmiiksi ja niin vain kävi, että toimistolle kömpiessäni osuin keskelle shampanjatarjoilua. No, kippistä vaan! Siinä skoolaillessa olikin hyvä tilaisuus kysellä rakennuttaja Juha Timoselta mitä kaikkea ostajan pitäisi tietää valmistuvan rakennusprojektin  taustoista ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä. Yllätys oli melkoinen, kun hän kertoi tuommoisen 79 asuntoa käsittävän condoprojektin alkavan lähes vuotta ennen kuin ensimmäistäkään lapionpistoa on tonttiin kaivettu.

Kenen mailla?

– Kaikkein tärkeintä on maan hankinta, Timonen aloittaa. Siam Orientalin tapa toimia on semmoinen, että tontti ostetaan ensin rakennuttajayhtiön nimiin ja sen jälkeen, kun asianmukaiset luvat on saatu kuntoon ja rakentaminen voi alkaa, muutetaan tontin omistussuhteita niin, että maa kuuluu sille taloyhtiölle, jonka hallinnoimalle tontille tuleva kerrostalo rakennetaan. Sinun tapauksessasi sen Siam Oriental Elegancen tontin omistaa Siam Oriental Elegance -niminen taloyhtiö, jossa sinäkin olet osakkaana. Toki vuokratontillekin voi rakentaa, mutta meidän mielestämme on selkeintä, että maa kuuluu sille taloyhtiölle, jonka osakkeita kulloinkin kaupitellaan.

Niinpä. Takavuosilta muistuu mieleen kiinteistönvälittäjä Jouni Ollilan Thaipaleella -lehteen kirjoittama kolumni, jossa hän hyvin yksiselitteisesti kertoi maanvuokrasopimusten maksimipituuden olevan Thaimaan lakien mukaan 30 vuotta, jonka jälkeen vuokrasopimusta voidaan jatkaa, mikäli molemmat sopijapuolet ovat paikalla ja hyvissä voimissa. Taitaa viimeistään siinä kohtaa alkaa sen tontin todellisen omistajan markkinat, mikäli siihen kerrostalo on päälle rakennettu.

Rakennuslupa ei ole itsestäänselvyys

– Sitten on vielä muistettava, että se talo rakennetaan tontin mukaan, rakennuttaja jatkaa. On teetettävä melu-, liikenne- ja ympäristökartoitukset ja esiteltävä ne yhdessä rakennuspiirustusten kanssa viranomaisille joko Chonburissa tai Bangkokissa projektin laajuudesta riippuen. Vasta näiden selvitysten jälkeen viranomaisilla on perusteet myöntää projektille rakennuslupa. Timonen kertoo koko prosessin kestävän kahdeksasta kuukaudesta reiluun vuoteen. Hän mainitsee nimeltä muutaman Pattayan seudulla kovastikin mainostetun kerrostaloprojektin, joiden rakennuslupa on syystä tai toisesta jäänyt virkakoneiston rattaisiin sillä seurauksella, että rakentamisen aloittaminen on viivästynyt.

Tämän kokoinen nippu erilaisia papereita tarvitaan rakennuslupaa haettaessa.

Tämän kokoinen nippu erilaisia papereita tarvitaan rakennuslupaa haettaessa.

– Noin nyrkkituntumalta voisi sanoa, että kannattaa asioida sellaisen rakennuttajan kanssa, joka aiemminkin on saanut valmista aikaan, heittää samassa pöydässä kanssamme istuva Mäkisen Mika väliin. Mikasta ja hänen roolistaan Siam Oriental Tradingissa tarkemmin seuraavassa jaksossa.

Kumpikaan Siam Orientalin miehistä ei sitä suoraan sano, mutta takaraivossani välähtää ajatus, että kannattaa ehkä odottaa rakentamisen aloittamista ennen lopullisen kaupan lukkoon lyömistä. Tästä juolahtaa mieleeni kysyä, mitä ostajan rahoille tapahtuu, jos kaupat on tehty eikä rakentamisen alkuun päästäkään?

– No hyvämaineinen rakennuttaja luonnollisesti palauttaa ostajalle tämän rahat, mutta on toisenlaisiakin esimerkkejä, Timonen vastaa rehellisesti.

Sitten on vielä vakuutusasiat

– Vastuunsa tunteva rakentaja, tai tässä tapauksessa rakennuttaja, ottaa lisäksi valmistuvalle rakennusprojektille palovakuutuksen, vesivahinkovakuutuksen ja vastuuvakuutuksen siltä varalta, että rakentaminen aiheuttaa työmaan naapurustossa jotain vahinkoa. Pakollisia nämä eivät toki ole, mutta ostajan on hyvä ennen kaupan tekemistä selvittää millä mallilla työmaan vakuutusasiat ovat. Se on ikävämpi juttu jos jotain sattuu ilman, että kukaan korvaa kenellekään mitään, rakennuttaja lopettaa.

Näistä työmaan ympäristölleen aiheuttamista vahingoista meillä on muuten hyvä esimerkki ihan tässä “oman” mäen päällä: Thapprayan ja Pratamnakin kulmaan valmistunut jättimäinen kerrostaloprojekti on koko rakentamisensa ajan ja valmistuttuaankin “syönyt maata” Pratamnak Roadin alta sillä seurauksella, että siinä aina välillä on vasemmalle kääntyvän kaistan paikalla auton kokoinen reikä. Tammikuusta heinäkuuhun 2014 olen saanut todistaa kahden reiän täyttöoperaatioita. Kukahan nekin maksaa? Mikäli vastaus on taloyhtiö, niin onneksi maksajia on siinä yhtiössä monta.

Miun maun mukkaa

Kuinkas paljon muutoksia tämmöisestä valmistuvasta projektista asunnon ostanut asiakas voi rakennuttajalla asuntoonsa teettää?

– Melkein sanoisin, että ulkoseinät muodostavat ainoan rajan, Timonen hymähtää. Sinullehan me siirrämme keittiötä ja laitamme kylppäriin pesukoneelle paikan, mutta laajemmatkin muutokset ovat toki mahdollisia. Muutoksista noin yleisesti vielä sen verran, että Eleganceen tulee 79 asuntoa, joista noin kymmeneen tai vähän enempään tulee muutoksia alkuperäisiin pohjaratkaisuihin. Noin kolmasosa ostaa asuntonsa valmiiksi kalustettuna ja ja kaksi kolmasosaa kalustaa itse.

Itse kuulun muuten tuohon jälkimmäiseen kahteen kolmasosaan sillä erotuksella, että meille tuli huoneistoon alkuun valoverhot Siam Orientalin asentamana. Myös parvekekalusteet meinattiin hankkia niiltä, mutta sitten emäntä löysi Thepprasit Roadin varrella sijaitsevasta huonekaluliikkeestä pyöreän, lasikantisen pöydän ja kaksi siihen kuuluvaa tummanruskeaa tuolia satumaisen edulliseen hintaan. Oli kuulemma joku poistomalli.

Tämä Siam Oriental Gardenin asunto sai asukkaan 01.11.2012

Tämä Siam Oriental Gardenin asunto sai asukkaan 01.11.2012