Tämä Thaipaleella -lehdessä aikoinaan julkaistu artikkelisarja asunnon ostamisen eri vaiheista ja toteutumisesta Thaimaassa sai niin paljon positiivista lukijapalautetta, että ehkä on paikallaan julkaista ainakin osia siitä myös Thaimaansuomalaisen nettisivustolla.

No niin. Nyt se on tehty. Pitkän harkinnan, etsiskelyn ja katsastelun jälkeen päädyimme tekemään paperit Buddha Hillille joulukuussa 2013 valmistuvan Siam Oriental Elegance -rakennuksen huoneistosta nro 409. Eihän se kummoinen kaksio ole, mutta kulmahuoneisto kumminkin ja tulevan työhuoneeni olen ajatellut tehdä asunnon parskista parvekkeesta, josta ihan työviihtyvyyden kannalta on asialliset näkymät golf -kentälle ja merelle. Siellä minun kelpaa kirjoitella ja tehdä käännöstöitä.

Käytännön toimenpiteet

Kun mieleinen kohde on löytynyt, alkaa sen oman asunnon valitseminen itse kohteesta. Makuja on monia. Yksi tahtoo maailman katolle, toinen varjoon ja joku etsii aamuaurinkoa. Tärkeämpää kuitenkin on tehdä päätös siitä, haluaako asunnon omiin vai perustettavan yhtiön nimiin, jolloin ostohinta on edullisempi, mutta thai -yhtiö tuo mukanaan vuosittaisia lisäkuluja, jotka ainakin Siam Orientalin tapauksessa olisivat olleet 15.000 bahtin suuruusluokkaa vuositasolla.

Siellä, siellä, vasemmassa yläkulmassa se on!

Siellä, siellä, vasemmassa yläkulmassa se on!

Kun mieleinen asunto ja omistusmuoto on löytynyt, on vuorossa varausrahan maksaminen, joka tässä tapauksessa oli 50.000 bahtia. Sitä rahaa on muuten sitten turha mennä mankumaan takaisin, mikäli kauppa jostain syystä peruuntuu. Varausrahan suuruus vaihtelee kohteesta riippuen. Tutkimusretkilläni näin kohteita, joihin pääsi kiinni vain 5.000 bahtin eli reilun sadan euron suuruisella varausrahalla, mutta toisaalta joku 75.000 bahtiakaan ei mikään tavaton summa ole näillä markkinoilla.

Kauppakirja allekirjoitettiin pian sen jälkeen, kun varausraha oli maksettu. Ennen allekirjoitustilaisuutta olin toki antanut kolmannen osapuolen tarkistaa kauppasopimuksen yksityiskohdat.

Uppoava rahasto?

Kauppasopimusta tarkastellessa tulikin eteen mielenkiintoisia asioita. Kävi ilmi, ettei kauppahinta sisällä asunnon omiin nimiin rekisteröimisestä koituvaa maksua. Kyseinen maksu on asunnon ostoon liittyvä paikallinen veroseuraamus ja sen suuruus on 6,2 % asunnolle määritellystä verotusarvosta + 20.000 bahtia. Tässä tapauksessa aika tarkkaan 100.000 bahtia asunnon kauppahinnan päälle. Tämä maksu tuli täysin puun takaa, vaikka Siam Orientalin hinnastossa toki mainittiin, ettei kauppahinta sisällä omistuksen siirtämisestä koituvia kuluja.

Yksityiskohtaisemmin hinnaston alalaidassa sen sijaan on mainittu, että asuntoa vastaanotettaessa tulee maksaa ns. sinking fund, jonka suuruus määräytyy ostamasi asunnon neliömäärän mukaan. Tämä sinking fund kuulosti niin uskomattomalta, että se piti oikein sanakirjasta tarkistaa ja kyllä, se on suomeksi yhtä kuin uppoava rahasto. Kyseessä on taloyhtiön vararahasto, josta maksetaan yllättävät remontti- ym. kulut.

Sinking fund on kertasuoritus ja sen suuruus Siam Oriental Elegancessa on 500 bahtia yhtä omistamaasi neliötä kohti, eli tässä tapauksessa n. 20.000 bahtia lisähintaa asunnolle. Lisäksi on huomioitava, että ensimmäisen vuoden yhtiövastikkeet on maksettava etukäteen asunnon luovutuksen yhteydessä ja Elegancessa se tekee 39 bahtia neliöltä eli vielä melkein 18.000 bahtia lisäystä myyntihinnaston hintaan.

Mainittakoon, että ennen Elegancea valmistuvassa Siam Oriental Gardenissa sekä yhtiövastikkeet että sinking fund ovat jonkin verran Elegancea edullisemmat, mutta niillä ei olekaan Bangkok -tyylistä uima-allasaluetta katolla eikä aurinkoterassia seitsemännessä kerroksessa.

Artikkelin kirjoitushetkellä Siam Oriental Garden oli juuri valmistunut.

Artikkelin kirjoitushetkellä Siam Oriental Garden oli juuri valmistunut.

Valmis asunto vai rakennusprojekti?

Yksi tärkeimmistä asunnon ostoon liittyvistä päätöksistä on valinta valmiin asunnon ja lähitulevaisuudessa toteutettavan rakennusprojektin väliltä. Valmiit asunnot maksavat enemmän, mutta niiden omistaja maksaa turvallisuudesta. Hän näkee jo ostohetkellä kaiken, mitä rahoillaan saa. Rakenteilla olevan tai tässä tapauksessa ostohetkellä vielä täysin aloittamattoman projektin etuina puolestaan ovat edullisemmat ostohinnat ja mahdollisuus tehdä muutoksia vielä valmistumatta olevaan asuntoon. Niihin palaamme osassa 2.

Projektien maksuehdoista sen verran, että niitä yleensä maksellaan sitä mukaa, kun rakentaminen edistyy. Tässä tapauksessa kävi niin, että kun varausraha oli maksettu ja sopimukset allekirjoitettu, niin huhtikuussa tuli maksettavaksi 20 % kauppahinnasta, toiset 20 % heinäkuussa 2013, kun rakentaminen oli aloitettu ja kolmas 20 % marraskuussa. Muuttamaan päästiin 21.1.2014 ja avaimia luovutettaessa oli loppusuorituksen paikka.

Tämmöinen siitä tuli. Nyt on jo uiskenneltu "maailman katolla", grillailtu 7. kerroksen terassilla ja naapureihinkin tutustuttu.

Tämmöinen siitä tuli. Nyt on jo uiskenneltu “maailman katolla”, grillailtu 7. kerroksen terassilla ja naapureihinkin tutustuttu.