Thaimaan kuninkaallisten ilmavoimien kaksi C-130 -kuljetuskonetta lähti Don Mueangin lentokentältä eilen 23.5. klo 9.00.

Koneiden määränpää oli Yangon. Lastina niillä oli telttoja, huopia, pyyhkeitä, lääkkeitä, kuivamuonaa ja muuta tarpeellista pyörremyrsky Mochan uhreille. Heitä on satoja tuhansia. YouTubesta löytyneellä uutistoimisto Reutersin kuvaamalla 20 -sekuntisella videolla näkee hetkessä, millaista tuhoa Mocha sai aikaan Sittwen alueen läpi kulkiessaan.

Koko Rakhinen osavaltio on myrskyn jäljiltä pimeänä. Kokonaisia kyliä on tuhoutunut, puita lähtenyt maasta juurineen jne. Sortuneiden rakennusten lisäksi jotkut kadut virtaavat pyörremyrskyn jäljiltä jokina. Kuolonuhreja on toistaiseksi raportoitu 145, joista neljä on sotilaita, 24 paikallista ja 117 teltoissaan siirtoleirissä elänyttä Rohingya -muslimia.

Rohingyojen tilanne oli tukala jo ennen myrskyäkin. Maan sotilashallinto pitää heitä lähinnä Bangladeshistä maahan tulleina tunkeilijoina, joilla ei Myanmarissa ole kansalaisuutta eikä näin ollen kansalaisoikeuksiakaan. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. sitä, ettei heillä ole oikeutta edes siihen vähäiseen terveydenhoitoon, minkä Myanmarin valtio on kansalaisilleen järjestänyt ja mikäli Rohingya haluaa matkustaa kylänsä ulkopuolelle, tarvitsee hän sitä varten erillisen luvan.

Äiti katselee pienen vauvansa kanssa aluetta, mikä ennen oli kotikylä.

Erään tällaisen kylän päällikkö kertoi uutistoimisto AFP:lle yli 100 ihmisen kadonneen pelkästään heidän kotikylästään. Toinen kyläpäällikkö lähempänä Rakhinen osavaltion pääkaupunki Sittweä kertoi kuolonuhrien määrän lisääntyvän sitä mukaa, kun laskenta alueella etenee.

Myanmarin sotilashallinto on kiistänyt tiedot, joiden mukaan kuolonuhreja olisi jo 400. Juntan tiedotteessa todetaan luvut valeuutisiksi ja lisäksi siinä sanotaan, etteivät lukuja levittelevät lähteet tule välttymään rangaistuksilta. Paikalla tuhoista raportoineita median edustajia on pidätetty ilman minkäänlaista näkyvää syytä.

Sotilashallitusta tukevan median mukaan katastrofialueelle on lähetetty tuhansia riisisäkkejä ja alueella työskentelevät sähkö- ja palomiehet sekä muut pelastustyöntekijät työskentelevät ympäri vuorokauden tilanteen normalisoimiseksi alueella.

Myanmarin länsirannikolla sijaitseva Rakhinen osavaltio on juuri sitä aluetta, mihin pyörremyrskyt iskevät.

Kv. avustusjärjestöt YK:n alaisen UNWFP:n (United Nations World Food Programme) johdolla ovat nekin löytäneet tiensä Rakhineen kuluneen viikon aikana, kertovat AFP:n kirjeenvaihtajat. Sotilasjuntan edustajat eivät vastanneet kysymyksiin siitä, pääsevätkö avustusjärjestöt tekemään työtään Rohingoyen asuttamille alueille Sittwen ulkopuolella.

Pyörremyrskyt, joita amerikkalaiset kutsuvat hurrikaaneiksi ja luoteisen Tyynen meren asukkaat taifuuneiksi, ovat säännöllinen ilmiö Pohjois-Intian meren rannikkoalueilla. Pyörremyrsky Nargis tuhosi Myanmarin Irrawaddyn (kartalla Ayeyarwaddy) alueen suistoa vuonna 2008 tappaen vähintään 138.000 ihmistä.