Lukijamme Antti Seppälä lähetti meille otteita viestien vaihdostaan YLEn asiakaspalvelun kanssa.

Omassa viestissään YLElle Seppälä toteaa katsoneensa vuosikausia YLEn uutisia ja tv -ohjelmia netin kautta Thaimaassa ja vaikka yhteysongelmia on aiemmin ollut, on ne sittemmin korjattu Freedome -palvelun avulla.

Tänä syksynä eivät uutiset sitten enää näkyneetkään suorana, vaan korkeintaan jälkilähetyksinä, jos niinkään.

Seppälä kyseli YLEn asiakaspalvelulla, onko mitään tehtävissä asian suhteen ja sai vastaukseksi allaolevan viestin:

Hei!

Tekijänoikeudet määrittävät mitkä ohjelmat saavat näkyä ja kuulua suomen rajojen ulkopuolella.

Me lähettäisimme mielellämme kaikki Areenan ohjelmat katsottavaksi ja kuunneltavaksi koko maailmaan, mutta se on laitonta!

EU:n alueella Yle tunnuksen käyttäjä, jolla on kotiosoite suomessa ja kotipaikka vahvistettu Yle tunnuksen omilla sivuilla, pystyy käyttämään Areenaa ilman rajoituksia.

Ikävä kyllä tunnus ei auta niitä jotka asuvat pysyvästi ulkomailla tai katsovat Areenaa EU:n ulkopuolella.

Heille tekijänoikeudet mahdollistavat vain nämä palvelut:  

Radion suorat lähetykset kuuluvat koko maailmassa:

https://areena.yle.fi/audio/kanavat

Myös Thaimaan Suomalainen on huomannut YLEllä olevan käytössä VPN:n tunnistava ohjelma, joka joskus toimii ja joskus ei.

Toisinaan ruutu pysyy pimeänä, kun yrität mennä Areenaan. Toisinaan, kuten eilen illalla 22.11, Areena toimi aivan normaalisti. MTV:n Katsomossa toteavat tunnistavansa VPN -palvelun ja antavat linkin ohjelmiin, jotka ovat katsottavissa ulkomailla. Näkyy sieltä löytyvän uutisia ja Joonas Nordman Show‘ta sekä muita ohjelmia, joiden yhteinen nimittäjä on kotimaisuus.

EU -alueen ulkopuolella oma Android -boksi on hyvä vaihtoehto, jonka avulla ainakin meille kotiin on ilmestynyt semmoiset 1.500 kanavaa lisää. Uutisia, elokuvia, sarjoja… Laitteita on halvempiakin, mutta 3.500 bahtilla (n. 100 €) saa toimivan. Sellaisen, joka ei pätki ainakaan pahemmin.

Mainostavat niitä myytäviä boksejaan wi-fi -bokseiksi, mutta kokemus on todistanut yhteyksien paranevan huomattavasti, kun ostaa kiltisti vaan johdon siihen television ja boksin väliin. Toinen vaihtoehto on hankkia Android -televisio.

Tekniikka kehittyy koko ajan ja ei aikaakaan, kun joku taas kehittää VPN -palvelustaan toimivamman version. Mikäli teillä lukijoilla on hyviä vinkkejä, niin ne voi lisätä tämän jutun kommenttikenttään tai lähettää sähköpostiosoitteeseen thaimaansuomalainen@gmail.com