Tuli joskus marras-joulukuun vaihteessa keksittyä asia, jota aloimme tutkia lähemmin joulu-tammikuun aikana ja nyt helmikuussa voimme varmuudella sanoa, että se uusien juttujen julkaiseminen aamuyön tunteina Suomen aikaa on yllättävän kannattavaa. Lopullisen varmistuksen saimme asialle sunnuntaina 7.2, kun jätimme sekä maksuttoman että maksullisen jutun julkaisemisen myöhemmälle.

On selvää, että meillä on paljon lukijoita, jotka elelevät syystä tai toisesta edelleen Kaakkois-Aasian aikavyöhykkeissä ja kun meillä Suomessa on kello viisi aamulla, niin heillä se on talviaikaan jo kymmenen tai yksitoista. Tämä tarkoittaa sitä, että kun meillä julkaistaan uutta materiaalia aamuviideltä Suomen aikaa, ovat jotkut jo ehtineet lähteä töihin tai muuten vain kylille hillumaan ja aamun jutut Thaimaan Suomalaisesta jäävät lukematta.

Mutta mikäli julkaisemme sen vuorokauden uutistarjontamme Suomen aikaa kello 01-02, niin kello Aasian aikavyöhykkeissä on silloin Thaimaassa 06-07 ja esimerkiksi Singaporessa 07-08, jolloin uutisemme ehtivät vielä aamukahvipöytiin myös niillä alueilla, joita ne käsittelevät. Tällä on kuukausittaisiin lukijamääriin, ja sitä kautta mainosmyyntiin, merkittävä vaikutus.

Kesäajan koittaessa tilanne hieman helpottuu, mutta toisaalta uskomme tämän suomalaistuneen elämänmenomme jo siihen mennessä vakiintuneen sellaiseksi, että julkaisemme kunkin vuorokauden uutisemme heti kohta puolen yön jälkeen Suomen aikaa. Näin, mikäli tilanne ei vaadi esimerkiksi jonkun tietyn hallituksen päätöksen odottamista ennen uutisen julkaisemista, kuten joskus on käynyt.

Mutta aasiaan: tammikuun mittaan sivujamme käytiin lukemassa yhteensä 89.343 kertaa, mikä oli karvan verran vähemmän kuin joulukuussa, mutta silti reilusti enemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Eroa viime vuotiseen kertyi lähes 25.000 lukukerran verran ja kun kerran viime vuoden lukuja tarkasteltiin, niin huomattiin siinä samalla, että myös vuosi sitten oli ollut enemmän lukijoita joulukuussa kuin tammikuussa.

Kaikkein suosituimmaksi jutuksi tammikuussa nousi uusista maahantulomaksuista kertova tarina

jolle ainoastaan äärimmäisen niukasti muutamalla kymmenellä lukukerralla hävisi kakkoseksi sijoittunut uusista koronavirusrajoituksista kertova juttu otsikolla

Kolmen kärki oli tammikuussa erittäin tasainen, sillä kakkossija vietiin ainoastaan aikaisemman julkaisupäivämäärän turvin 11 päivää myöhemmin julkaissulta jutulta mahdollisista karanteenivapautuksista.

Koska Thaimaahan taas pääsee ja koronaviruksen toinen aalto olivat selvästi tammikuun teemana Thaimaan Suomalaisen lukijoiden keskuudessa. Ja mikä ettei. Siitä pyritään uutisoimaan, mikä ihmisiä kiinnostaa.

Mainostajien puolella saatiinkin sitten todellinen myrskyvaroitus, kun perinteisen kärkikolmikon sijaan kolmanneksi kiilasi jo tammikuussa jyväskyläläinen thai -ravintola Jokothai. Ykkönen ja kakkonen olivat toki edelleen normaalibannereissa Hua Hinin ja Pattayan Suomi -seurat, mutta myrskyvaroituksesta on perusteltua puhua siksi, että top 10:n muodostivat noiden kahden jälkeen kuusi Suomessa toimivaa thai -ravintolaa ja kaksi muuta aina kärkisijoilla keikkunutta kestomenestyjää.

Me kun olimme ajatelleet jotain tuollaista voivan tapahtua vasta helmikuussa. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, missä mennään neljän viikon kuluttua.

Itselleni on tammikuun pakkasten aikaan riittänyt ihmettelemistä mm. kiinni jäätyneessä autotallin ovessa ja, Lahdessa kun ollaan, Salpausselän virtuaalikisoissa. Olen jo jonkun vuoden ajan kuunnellut juttuja siitä, millaiseksi Lahti muuttuu kisaviikon aikaan ja mitä kaikkea kaupungissa silloin tapahtuu. Nyt, kun minulla itselläni vihdoinkin olisi ollut tilaisuus kokea kaikki tämä, niin…

Eikä edes Pelicansin kotimatseihin pääse muuten kuin 10.000 euron hintaisella VIP -lipulla. Jääköhän meiltä kaikki kotiottelut näkemättä? Sen olen yhden ainoan paikan päällä nähdyn kiekkopelin perusteella jo oppinut, että lätkä on aivan eri laji katsomosta nähtynä kuin televisiossa.

Mutta eletään toivossa ja katsellaan Subin lätkäiltoja perjantaisin parempia aikoja odotellessa.

Luck