+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Katsoitko kenties Englannin ja Iranin välistä jalkapallo-ottelua eilen?

Siinä tapauksessa sinua ehkä kiinnostaa tietää, että englantilaisten jalkapallomiljonäärien pelipaidat on tehty Thaimaassa. Tehtaassa, joka maksaa työntekijöilleen palkkaa työpäivän tuntimääristä riippuen n. 43 bahtia (1,16 €) tunnilta.

Virallisten pelipaitojen lisäksi sama tehdas valmistaa myös fanipaitoja, joita täällä Thaimaassa myydään hintaan 4.900 bahtia/kpl (n. 132,50 €). Englannin jalkapalloliitto FA:n sivuilta ei löydy tietoa fanipaitojen valmistusmaasta, mutta paidoissa olevassa lapussa lukee niiden olevan Thaimaassa Nikelle valmistettuja. Made in Thailand for Nike.

Näistä paidoista kohistaan nyt.

Alan ammattilaisten mukaan tuollaisten fanipaitojen valmistaminen maksaa hiukan alle 14 euroa. Suurin osa tuosta hinnasta, 8,65 € menee tekstiiliin ja paidan ns. CMT -hinta (cut, make and trim) on sellaiset 3,50 €. Loput, n. 1,70 € on tehtaan voitto-osuus.

Englannin fanipaitoja on viime vuosina valmistettu Hi-Tech Apparel -nimisessä tehtaassa Bangkokissa. Tehtaan työntekijöiden mukaan heille maksettiin alan minimipalkkaa 331 bahtia (n. 8,95 €) työpäivältä viime lokakuuhun saakka, jonka jälkeen minimipalkka nousi 353 bahtiin (n. 9,55 €) työpäivältä.

Tehdas kieltäytyi kommentoimasta millään lailla brittiläisen The Mirror -lehden kysymyksiä työoloista ja työpäivien pituudesta tehtaallaan. Englannin jalkapalloliittoa koskevissa kysymyksissä tehdas kehoitti kääntymään Niken puoleen.

Yksi tehtaan työntekijöistä kommentoi asiaa sen verran, että kertoi tehtaan työntekijöiden olevan ylpeitä siitä, että siellä tehdään pelipaidat maailmanluokan jalkapallomaiden edustusjoukkueille, kuten Englannille. Lauseen monikkomuoto viittaa siihen, että peli- ja fanipaitoja menee muuallekin.

Niken tiedotteessa kerrotaan seuraavaa: “Nike on ylpeä suunnittelemistaan Englannin jalkapallomaajoukkueiden asukokonaisuuksista, jotka on äskettäin uudistettu. Tuotamme eri hintaisia pelipaitoja, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus valita. Paitojen hinnat riippuvat materiaalin lisäksi monesta muustakin tekijästä, kuten designista sekä tuotanto- ja myyntikustannuksista.”

“Koska Nikellä ei ole omia tehtaita, valitsemme yhteistyökumppanimme sellaisten valmistajien joukosta, jotka jakavat kanssamme periaatteen kunnioittaa niin ihmisiä kuin ympäristöäkin”, tiedote jatkuu.

Mirrorin arvion mukaan valmistuskulujen jälkeen jäävästä myyntivoitosta, 118 €, jaetaan Niken, Englannin jalkapalloliiton ja vähittäismyyjän kesken. Paidan thaimaalaiset tekijät saavat reilun euron tunnilta ja Nikeltä sen päälle vielä vähän kunnioitusta.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: