+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Thaimaan viranomaiset ovat kiinnittäneet huomionsa Kiinassa Anhuin provinssissa toimiviin tehtaisiin, jotka valmistavat väärennettyä mukathaimaalaista jasmiiniriisiä.

– Syytteet on nostettu ja julkaistu Kiinassa, jotta Thai -riisiä ostavat kiinalaiskuluttajat tietäisivät eron aidon thaimaalaisen ja väärennetyn kiinalaisen välillä, sanoo Prayoon Insakoon Thaimaan Maatalousministeriöstä.

– Kiinalaisten “jasmiiniriisi” on tavallista kiinalaista riisiä, johon on lisätty esansseja.

Tässä vaiheessa moni suomalainen saattaa ajatella, että mitä väliä – riisi kuin riisi, mutta heitä muistutettakoon perunaa syövistä suomalaisista, jotka kyllä tietävät eron Siiklin, Timon ja jonkun Rosamundan välillä. Ja kyllähän suomalainenkin huomaa eron Risellan ja Uncle Ben’sin välillä.

Sitä aitoa thaimaalaista jasmiiniriisiä tuotetaan vain Thaimaassa.

Tässä riisikriisissä thaimaalaiset viranomaiset tekevät yhteistyötä kiinalaisten kanssa homman lopettamiseksi. Väärennökset tulivat ilmi, kun Thaimaan konsulaatista Shanghaissa lähetettiin näytteet kiinalaisten “Thai -riisistä” ministeriölle Thaimaahan.

Tarkemmissa tutkimuksissa kävi ilmi, että “jasmiiniriisin” valmistamiseen on käytetty Anhuin provinssissa yleisesti kasvatettavaa Dao Hua Xiang -nimistä riisiä. Sitä on jatkettu pyraziinilla ja pyrrolilla, jotka molemmat ovat laittomia elintarvikkeiden lisäaineita Kiinassa.

Sen lisäksi kiinalaisviranomaiset huomasivat yhden väärennöksiä tuottavan tehtaan olleen jo kuuden vuoden ajan poissa yhtiörekisteristä. Kaikkia kolmea tehdasta syytetään väärennettyjen tuotteiden valmistamisesta ja myynnistä. Laittomia esansseja valmistaneet kaksi shanghailaistehdasta saivat nekin syytteet laittomien elintarvikelisäaineiden valmistuksesta ja myynnistä.

Thaimaalaisilla on uusia riisilajikkeita kehittelevä tutkimustila Bangkokissa. Kiinalaisilla on väärennettyä jasmiiniriisiä tuottavia tehtaita.

Lumipalloefekti väärennettyjen elintarvikkeiden ympärillä kasvaa edelleen vähittäiskaupan puolella.

– Monet elintarvikelisäaineita ja mausteita myyvät nettikaupat ovat lopettaneet toimintansa sen jälkeen, kun uutiset väärennetystä jasmiiniriisistä tulivat julki, Prayoon kertoi.

– Ne kolme tehdasta on nyttemmin suljettu ja niiden tuotantolinjat takavarikoitu todistusaineistona. Kaikki koneet, laitteet ja tuotteet tullaan tuhoamaan tutkimusten päätyttyä.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: